O-STA

#OkvirPomoči: Zmagovalne trajnostne ideje smo našli v Sloveniji, Srbiji in Črni gori

25. november 2022

"Navdušeni in ponosni smo, da smo lahko s projektom #OkvirPomoči v svoji domači regiji, Jugovzhodni Evropi, tokrat spodbudili razmišljanje o trajnostni prihodnosti in poiskali podjetja, ki bodo ta cilj pomagala doseči. Projekt je pokazal, da ljudi, ki razmišljajo odgovorno in daljnosežno ter poskušajo s svojimi dejanji poskrbeti za boljšo kakovost bivanja, ni malo. In če je moč soditi po idejah in inovativnosti podjetij, ki so sodelovala v razpisu, se nam za trajnostno prihodnost ni treba bati," je ob razglasitvi regijskih zmagovalcev projekta poudaril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak in hkrati čestital najboljšim trem: podjetju ANTEJA ECG svetovanje d.o.o. iz Slovenije, Smart Watering Solutions d.o.o. iz Srbije in Montex Elektronika iz Črne gore.

V projektu #OkvirPomoči, s katerim smo v NLB Skupini iskali trajnostne rešitve na izzive prihodnosti, je sodelovalo kar 300 podjetij. Med njimi je prvostopenjska komisija najprej izbrala po 10 finalistov z vsakega trga, kjer poslujejo naše bančne članice, med temi pa je nato mednarodna strokovna komisija izbrala tri najboljše, za katere smo v NLB Skupini pripravili sponzorska sredstva v višini 100.000 evrov (najboljši projekt bo nagrajen z nagrado v višini 50.000 evrov, drugouvrščeni projekt s 30.000 evri, tretjeuvrščeni pa z 20.000 evri), medtem ko jim bo svetovalna hiša Deloitte nudila 8-urno brezplačno strokovno svetovanje o uspešni vpeljavi trajnostnega poslovanja v strateške in operativne procese podjetja.

Kdo so torej podjetja, ki bodo uresničevala svojo vizijo s pomočjo NLB Skupine?

ANTEJA ECG: Rešitev je v krožnem gospodarstvu, ključ do njega pa umetna inteligenca

Slovensko podjetje ANTEJA ECG pa je s projektom Value Chain Generator (VCG.AI) razvilo orodje za generiranje trajnostnih verig vrednosti, ki za ustvarjanje novih verig in povezovanje deležnikov v regiji in širše uporablja umetno inteligenco in velepodatke. "VCG.AI se uvršča neposredno na področje krožnega gospodarstva, saj med deležniki v različnih panogah povezuje materialne tokove, surovine, pol-izdelke in odpadke na vhodu in izhodu in na tak način gradi trajnostne vrednostne verige," pravijo. S svojo rešitvijo želijo v petih letih poskrbeti za 30.000 ton manj emisij CO2 in več kot 100.000 ton manj odpadkov.

Smart Watering Solutions: Osredotočeni na porabo vode in pridelavo hrane

V srbskem podjetju Smart Watering Solutions so svoja prizadevanja za trajnostno prihodnost usmerili v trajnostno pridelovanje hrane, natančneje v razvoj avtomatiziranih namakalnih sistemov, ki delujejo s pomočjo senzorjev in mobilne aplikacije, poleg prispevka k preskrbi s hrano pa zagotavljajo tudi prihranek pri porabi vode. Projekt regionalno vpliva na trajnost kmetijstva, produkt, ki se razvija, pa ima potencial za preboj na svetovni trg.

Montex Elektronika: S sodobno tehnologijo nad grožnjo požarov

"Varstvo gozdov pred požari je izziv vsake države, Črna gora pa pri tem ni izjema, saj zaradi požarov vsako leto utrpi veliko škode," pravijo v podjetju Montex Elektronika, kjer so se v zvezi s tem odločili nekaj ukreniti. Tako so na podlagi raziskav začeli iskati rešitev za preprečevanje tveganj požarov in zmanjšanje njihovih posledic ter razvili Mokos, platformo za zgodnje odkrivanje požarov in pravočasno obveščanje pristojnih služb prek centra za aktivno spremljanje. Projekt je vpet v lokalno okolje, saj ob prijavi potencialnega požara poenoti in koordinira delo več služb in občanov.


"Inovatorje in vizionarje, kot ste vi, ne potrebujejo le podjetja, ampak vas potrebuje celotna regija in cel svet. Veseli smo, da lahko vsaj malo prispevamo k temu, da svoje ideje predstavite in tudi uresničite. Še enkrat čestitke vsem finalistom in zmagovalcem," je še dejal predsednik uprave NLB.

In kdo je odkrival velikane prihodnosti?

Mednarodno strokovno žirijo, ki je izbrala trojico zmagovalnih projektov, so sestavljali strokovnjaki iz širše regije, ki jih odlikujejo bogate izkušnje in dosežki tako na področju podjetništva kot tudi trajnosti.

  • Dr. Nina Angelovska je podjetnica, ki svojo vizijo trenutno uresničuje kot direktorica mednarodnega poslovnega razvoja v podjetju Ananas E-commerce. Med množico svojih dosežkov šteje tudi zavidljivo uvrstitev na seznam Forbes 30 Under 30.

  • Mojca Markizeti je direktorica za ESG & Climate v oddelku Audit & Assurance za Srednjo Evropo v podjetju Deloitte. Strokovnjakinja na področju trajnosti v regiji ima z uveljavljanjem načel trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva v podjetjih in skupnostih, razvojem poslovnih strategij, upravljanjem sprememb in inovacijami že več kot 20 let izkušenj.

  • Davor Sakač je svojo 22-letno kariero večinoma gradil na vodstvenih položajih na različnih področjih poslovanja, predvsem v sektorju telekomunikacij, FMCG in financ.

  • Edin Mehić, serijski podjetnik, izkušen poslovni direktor, angelski oziroma zasebni vlagatelj in svetovalec, pa tudi motivacijski govornik in gostujoči predavatelj na več mednarodnih univerzah z več kot 15-letnimi izkušnjami.

  • Andrej Knez, glavni tržni analitik pri Bloomberg Adria, ki vodi mednarodno ekipo analitičnih strokovnjakov, ki pokrivajo gospodarstvo, finančne trge in korporativne finančne analize za regijo. Njegove izkušnje vključujejo različne vodstvene položaje v finančnem sektorju, na področjih upravljanja tveganj in analitike.

"Počaščena sem, da sem imela možnost sodelovati z ostalimi člani žirije, in presenečena nad pogumom, ustvarjalnostjo in globokim razumevanjem okoljskih in družbenih vprašanj, ki jih je naslovilo vseh 60 finalistov projekta #OkvirPomoči. Številni projekti si zaslužijo večjo pozornost javnosti, investitorjev in poslovne skupnosti. Prijave so pokazale, kako strastni so podjetniki do reševanja izzivov svoje regije, pa tudi, kako zelo lahko njihova inovativnost prispeva drugim regijam," je po ocenjevanju pojasnila Mojca Markizeti. "Letošnji moto NLB Skupine je bil 'Išče se novi Tesla!'. Zame to pomeni, da z eno rešitvijo smiselno nasloviš več izzivov. Pomeni pa tudi, da morda strasti podjetnika večina ali celo vsi sodelavci še ne razumejo popolnoma, prav tako pa za njegov poslovni primer morda še ni dovolj posluha v javnosti. Kljub temu pa podjetnik zagnano in osredotočeno stopa po svoji poti. Za nekoga takega način razmišljanja 'out of the box' ni dovolj dober - sprejeti je treba pristop 'no box' in iz vizionarja postati vodja, postavljavec trendov. Ker sem tudi sama inovator in vem, kakšen je občutek, čestitam vsem prijavljenim in jim iskreno želim veliko sreče in neskončne količine motivacije na njihovi poti k uresničitvi idej. Svet potrebuje vaše ideje in rešitve," je dodala.

Več o članih mednarodne žirije in njihovi poslovni poti lahko preberete na spletni strani projekta #OkvirPomoči.

Čestitke vsem finalistom

V Sloveniji so se poleg podjetja ANTEJA ECG svetovanje med finaliste uvrstila še

  • Center za razvoj trajnostne družbe s prvo trgovino brez plastične embalaže v Pomurju - Naša Bauta;

  • Grashka z lastnim prehranskim modelom, ki sloni na razvoju 100-odstotno naravnih in rastlinskih hranil in razvija vse ključne rastlinske delikatese za enostaven prehod na naravno rastlinsko prehrano iz regionalnih sestavin;

  • EcoCare, ki proizvaja izdelke za ustno nego iz naravnih sestavin v trajnostni embalaži;

  • Inštitut za celulozo in papir, ki analizira, raziskuje in svetuje pri uporabi biomase in alternativnih surovin v različnih industrijah;

  • Optifarm z digitalno platformo za optimizacijo kratkih prehranskih verig;

  • Virtua IT z justCHARGE platformo, ki deluje na področju e-mobilnosti, na katerem si prizadevajo pospešiti razvoj polnilne infrastrukture in prispevati k prehodu v brezogljično družbo;

  • Rast z blagovno znamko Janov vrt in rastlinjaki, namenjenimi vzgoji zelenjave na povsem naraven način;

  • Vizije mobilnosti, ki z uporabo obnovljivih virov energije in napredne tehnologije e-mobilnosti zagotavljajo trajnostne rešitve mobilnosti;

  • in pa Zavod za razvijanje in izvajanje podpornih storitev za samostojno življenje - ZRIPS s projektom, katerega glavna cilja sta razbijanje stereotipov in predsodkov ter destigmatizacija.

NLB Komuniciranje