O-STA

Trajnostna zima v Triglavskem narodnem parku

Pozimi se nam narava razkazuje v čudovitih podobah, ki kličejo k obisku. Vendar pa mora biti ta odgovoren in varen tako z vidika ohranjanja narave kot z vidika osebne varnosti.

Triglavski narodni park s svojo neokrnjenostjo privablja številne ljubitelje zimskih radosti in rekreacije v naravi, ne le iz okoliških krajev, ampak tudi iz osrednjega dela države. Da bi jih čim bolje seznanili z možnostmi trajnostnega in odgovornega obiska edinega slovenskega narodnega parka in njegove okolice, v Javnem Zavodu Triglavski narodni park in Zavarovalnici Triglav pripravljamo dogodek Trajnostna zima v Triglavskem narodnem parku, ki bo potekal v torek, 13. decembra 2022 v digitalnem centru Triglav Lab na Dunajski cesti 20 v Ljubljani.

Del dogodka bo z začetkom ob 12. uri predstavitev trajnostnega načina podajanja v Triglavski narodni park in organiziranih javnih prevozov, ki se na območje in v okolico parka po uspešni poletni sezoni vračajo tudi pozimi. Sodelujoči bodo predstavili tudi globalne trende na področju trajnostne mobilnosti, napotke za odgovorno in varno obiskovanje gora ter opisali zimsko ponudbo doživetij v Biosfernem območju Julijske Alpe. Z dogodkom bomo obeležili tudi prehod akcije Očistimo naše gore iz 13. v že 14. sezono delovanja. Z omenjeno akcijo si Zavarovalnica Triglav že več kot desetletje prizadeva za ohranjanje čistega gorskega okolja in varnih planinskih poti.

Predstavitev bo povezovala Majda Odar, vodja informacijsko izobraževalne službe v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP). Predvideni sogovorniki bodo: dr. Tit Potočnik (direktor JZ TNP), mag. Tanja Menegalija (oddelek za naravo JZ TNP), Klemen Langus (direktor Turizma Bohinj in koordinator Skupnosti Julijske Alpe), Matjaž Podlipnik (ambasador Biosfernega območja Julijske Alpe in vodja Slovenskega planinskega muzeja), Viljam Kvalič (direktor Turizma Doline Soča), Andrej Brglez (predsednik skupščine AMZS), Boštjan Kop (vodja razvoja aplikacije Drajv v Zavarovalnici Triglav) in Matjaž Šerkezi (Strokovni sodelavec PZS in inštruktor GRZS). Po koncu predstavitve oziroma pogovora bodo sogovorniki na voljo tudi za vprašanja in izjave.

Celoten dogodek Trajnostna zima v Triglavskem narodnem parku se bo sicer začel že zjutraj, ko bodo odgovorno in varno obiskovanje narave spoznavali šolarji iz OŠ Bežigrad. Dogajanje pa se bo nadaljevalo tudi popoldne, in sicer od 16. do 18. ure, ko bodo obiskovalci lahko dobili še praktične nasvete za naravi prijazno obiskovanje narave in gora pozimi s prikazom uporabe opreme. Poleg predstavnikov JZ TNP (dr. Tit Potočnik, mag. Tanja Menegalija) in Matjaža Šerkezija (PZS, GRZS) bodo prisotni še Anita Kofler (mednarodna planinska vodnica UIMLA) ter dr. Manca Volk Bahun, Primož Štamcar in Gregor Bahun (Zavod za varstvo pred snežnimi plazovi).

Vabljeni, da se nam pridružite na osrednjem delu dogodka ob 12. uri, seveda pa bomo vašega obiska veseli tudi med praktičnim delom dogodka ob 16. uri.

Lepo prosimo, da svojo prisotnost potrdite s povratnim sporočilom na naslov petra.mlakar@tnp.gov.si.