O-STA

Rambus dobil primer kršenja patentnih pravic proti Hynixu; porota je Rambusu dodelila 306,5 milijonov ameriških dolarjev odškodnine; vsi Rambusovi patenti so bili spoznani za veljavne

LOS ALTOS, Kalifornija, ZDA - (BUSINESS WIRE) - 24. april, 2006 - Podjetje Rambus Inc. (Nasdaq:RMBS) je sporočilo, da je porota v mesecu dni trajajočem procesu proti podjetju Hynix Semiconductor (000660.KS) zaradi kršitve patentnih pravic odločila, da je vseh deset terjatev podjetja Rambus v procesu upravičenih in da je v resnici prišlo do kršitev. Porota je podjetju Rambus prav tako dodelila odškodnino zaradi kršitev v višini 306,5 milijona ameriških dolarjev, kar predstavlja odškodnino samo za tiste pomnilniške izdelke podjetja Hynix SDRAM, DDR SDRAM in DDR2, ki so bili prodani v ZDA. Odškodnina zajema Hynixov dohodek od prodaje med junijem 2000 in koncem leta 2005. Ne vključuje pa nobenih obresti pred razsodbo, kar je običajno del odškodnine, o katerem mora v nadaljevanju odločiti sodnik.

Rambus je odločitev komentiral na posebni telefonski konferenci ob 14h po lokalnem času. Udeležba je bila možna prek številke (800) 289-0529 ali (913) 981-5523, dostopna koda 4521955. Konferenca je prav tako bila predvajana po internetu, in jo je moč poslušati preko spletne strani http://investor.rambus.com/.

Rambus je prav tako zahteval prepoved izdelave, uporabe, prodaje ali uvoza Hynixovih izdelkov, pri katerih so bile ugotovljene kršitve. O prepovedi bo razprava potekala v nadaljevanju postopka, do odločitve pa bo najverjetneje prišlo v tretji fazi primera Hynix, po pričakovanjih letos poleti, ko bodo obravnavane nekatere Hynixove protiterjatve. Hynixove protiterjatve vključujejo spodbijanje izvršljivosti Rambusovih patentov, ter obtožbe, da je Rambus očrnil izdelek DDR SDRAM ali na kakršenkoli drug način preprečil trženje tega izdelka.

�"Zelo smo zadovoljni z današnjim rezultatom - poroti in sodišču smo hvaležni za pozornost v tem dolgem procesu," je povedal John Danforth, član uprave in generalni svetovalec pri podjetju Rambus. �"Radi bi se zahvalili tudi vsem, ki že vseh 16 let podpirajo Rambus in so nam pomagali priti tako daleč. Ustanovitelji in strokovnjaki podjetja Rambus so v teh letih ustvarili neverjetne inovacije, in dali velik prispevek za stranke in industrijo. To delo nas je privedlo do mnogih nagrad, številnih patentov in prepoznavnosti, da so rešitve podjetja Rambus najboljše pri premagovanju pomnilniških ozkih grl. S tem delom bomo nadaljevali, prav tako pa se bomo trudili, da dobimo odškodnino za naše patentirane izume."

Prvotno je podjetje Hynix sprožilo sodni postopek proti Rambusu avgusta 2000, pri čemer je trdilo, da je 11 Rambusovih patentov neveljavnih, ter da ni prišlo do kršitve. Rambus je sprožil protipostopek, nato pa se je primer razširil tudi na Hynixove pomnilnike SDRAM, DDR in DDR2, in 59 patentnih terjatev iz 14 Rambusovih patentov. V predkazenskem postopku je sodnik razsodil, da je prišlo do kršitve v 11 od 59 patentnih terjatev podjetja Rambus. Sodnik je nato naknadno dovolil, da poroti med sodnim postopkom predstavijo 10 patentnih terjatev, vključno z dvema, ki ju je sodnik vključil v razsodbo v predkazenskem postopku. Porota je morala razmisliti, ali Hynixovi izdelki kršijo preostalih osem terjatev, in ali so Hynixove trditve o neveljavnosti vseh desetih terjatev upravičene. Porota je podprla stališče podjetja Rambus v vsaki od desetih terjatev. Sodni postopek je potekal na okrožnem sodišču ZDA za severno okrožje Kalifornije v San Joseju.

Poleg Hynixovega primera, potekajo tudi drugi patentni postopki, ki jih je Rambus sprožil proti podjetjem Micron (NYSE: MU), Samsung (005930.SE) in Nanya (2408.TW), v katerih se med drugim obravnavajo podobne terjatve glede podobnih izdelkov. Rambus je prav tako sprožil patentni postopek proti podjetjem Micron, Samsung in Nanya, ki obravnava naprednejšo patentirano tehnologijo v izdelkih, kot so DDR2, GDDR2 in GDDR3. Poleg teh patentnih postopkov, prav tako še poteka postopek podjetja Rambus proti podjetjem Micron, Hynix in Samsung zaradi domnevnega skupnega bojkota in domnevne zarote protizakonskega določanja cen med 1999 in 2002.

Dodatne informacije o tem in drugih primerih najdete na spletni strani www.rambus.com/investor (pod rubriko Litigation Update).

O podjetju Rambus Inc.

Rambus je eno vodilnih svetovnih podjetij za odobritev licenc za tehnologije, ki je predvsem specializirana za oblikovanje hitrih vezniških vmesnikov. Od ustanovitve leta 1990 so patentirane inovacije, tehnologije in priznani strokovnjaki vodilnim podjetjem za vezja in sisteme v tej panogi pomagali prodreti na trg z izvrstnimi izdelki. Rambusova tehnologija in izdelki so kos najbolj zahtevnim izzivom, povezanim z vezniškimi in sistemskimi vmesniki, kar omogoča izvrstno delovanje računalnikov, telekomunikacij in elektronskih aplikacij. Rambus licencira svoj portfelj patentov svetovnega razreda kot tudi svoje vrhunske vmesnike. S sedežem v Los Altosu, v Kaliforniji, ima Rambus regionalne pisarne tudi v Severni Karolini, Indiji, Namčiji, na Japonskem in Tajvanu. Dodatne informacije so na voljo www.rambus.com.

Ta izjava za javnost vsebuje napovedne izjave v okviru Zakona o reformah glede sporov v zvezi z zasebnimi vrednostnimi papirji (Private Securities Litigation Reform Act) iz leta 1995, vključno z izjavami o naših načrtih za nadaljnje inovacije, patente in prizadevanja, da bodo dobili pravično nadomestilo za naše patentirane inovacije. Take izjave temeljijo na trenutnih pričakovanjih, ocenah in načrtih o naši panogi, stališčih in določenih domnevah uprave. Dejanski rezultati se lahko občutno razlikujejo. Naše poslovanje je podvrženo številnim tveganjem, ki so podrobneje opisane v dokumentih SEC, vključno z obrazcema 10-K in 10-Qs.

KONTAKT:

Rambus Public Relations

Linda Ashmore, 650-947-5411

email: lashmore@rambus.com