O-STA

Upokojil sem se, kaj zdaj?

V oddaji 'Ah, ta leta', ki bo petek 16.decembra 2022 ob 17.20 na 1. programu TV Slovenija bo gost dr. Jože Ramovš z Inštituta za gerontologijo dr. Antona Trstenjaka. Tema pogovora bo 'Upokojil sem se, kaj sedaj? Upokojitev je ena največjih prelomnic v človekovem življenju.

Upokojitev ni enkraten dogodek, je proces, ki prinaša nove radosti, pa tudi nove skrbi. Za nekatere pomeni izpolnitev sanj, za druge hudo stisko. Dejansko pa se je marsikdo veseli, a so izkušnje upokojenih pogosto povsem drugačne od pričakovanj, zato po tistih prvih mesecih popolne svobode velikokrat sledi razočaranje in praznina. Po upokojitvi praktično prvič v življenju nimamo urnikov, ki so postavljeni od zunaj. Čas si moramo zapolniti sami. Zemljevida za pot po upokojitvi nimamo.

Narisati si ga mora vsak sam. Kako si zapolnijo čas nam bodo v oddaji predstavili Vanda iz Ljubljane, Srečko iz Pivke in aktivni upokojenci iz Celja in okolice. Čas po upokojitvi je treba videti kot priložnost za iskanje novega smisla in novih strasti, poudarja dr. Jože Ramovš z Inštituta za gerontologijo dr. Antona Trstenjaka in nas nagovarja:" Sprejmite staranje in slavite svoja leta, saj lahko s svojimi aktivnostmi še bistveno prispevate v družbi". Aktivnosti v tretjem življenjskem obdobju nas ohranjajo dejavne, povezane s skupnostjo, dajejo nam občutek pripadnost in vrednosti.

Vabljeni k ogledu!

Foto: TV SLO