O-STA

Opera FEDORA - neposredni prenos iz newyorške Metropolitanske opere

Sonya Yoncheva Photo: Ken Howard / Met Opera
14. januar prenos Giordanove Fedore, s sopranistko Sonyo Yonchevo
18. marec prenos opere Lohengrin (Wagner) s tenoristom Piotrom Beczalo
Metropolitanska opera: V živo v HD - Cineplexx kina

Sobota, 14. januar v kinih Cineplexx Ljubljana Rudnik, Celje, Maribor in Koper

Metropolitanska opera: V živo v HD nadaljuje zimski in spomladanski del sezone 2022-23 še z sedmimi predstavami, s prenosom v živo iz odra Metropolitanske opere v kina po vsem svetu. Gre za večkrat nagrajeno serijo neposrednih prenosov iz kina v visoki ločljivosti Metropolitanske opere.

Slovenski gledalci si bodo prenose v živo lahko ogledali v novem kinu Cineplexx v Supernovi Ljubljana Rudnik ter v Cineplexx kinih Celje, Koper in Maribor. Prenosi so posneti z več kamerami in ob izjemno kakovostnem zvoku zelo primerni prav za predvajanje na velikih platnih. Občinstvo ima tako edinstveno priložnost za doživetje neposredne bližine izvajalcev in lahko uživa v posnetkih bogatih scenskih prizorišč najimenitnejše operne hiše na svetu. Vse predstave bodo sobotne matineje, ki jih bodo prenašali v živo z odra Metropolitanske opere.

Sezona neposrednih prenosov se v letu 2023 nadaljuje z Giordanovo Fedoro (14. januar), Wagnerjevim Lohengrinom (18. marec), Verdijevim Falstaffom (1. april), Straussovim Kavalirjem z rožo (15. april), Prvakom Terencea Blancharda (29. april), Mozartovim Don Giovannijem (20. maj) in Mozartovo Čarobno piščaljo (3. junij).

PROGRAM SEZONE (Metropolitanska opera) v Cineplexxu. Sezona vključuje uprizoritev s prenosom v živo:

· FEDORA (Giordano), 14. januar 2023

· LOHENGRIN (Wagner), 18. marec 2023

· FALSTAFF (Verdi), 01. april 2023

· KAVALIR Z ROŽO (Strauss), 15. april 2023

· PRVAK (Blanchard), 29. april 2023

· DON GIOVANNI (Mozart), 20. maj 2023

· ČAROBNA PIŠČAL (Mozart), 03. junij 2023

Poleg Medeje (oktober 2022) ter opere Ure (december 2022) bo v sezoni 2022-23 V živo v HD na sporedu še ena premiera, pod vodstvom glasbenega direktorja Metropolitanske opere Yannicka Nézet-Séguina. Gre za prvo opero Terencea Blancharda Prvak o življenju boksarja Emila Griffitha, ki bo premierno uprizorjena v Metropolitanski operi 29. aprila 2023. V sezoni bodo predstavljene še štiri nove produkcije: Giordanova Fedora s sopranistko Sonjo Yonchevo v naslovni vlogi, Wagnerjev Lohengrin s tenoristom Piotrom Beczalo in dve Mozartovi operi pod vodstvom Nathalie Stutzmann, vključno s filmsko postavitvijo Don Giovannija Iva van Hoveja in produkcijo Simona McBurneyja Čarobne piščali, ki dvigne orkestrsko jamo, da omogoči interakcijo z igralci.

Sezona 2022-23 V živo v HD na kratko:

Sezona V živo v HD se januarja nadaljuje z opero Fedora (14. januar), spomladi pa prihajajo še Lohengrin (18. marec), Falstaff (1. april), Kavalir z rožo (15. april), Prvak (29. april), Don Giovanni (20. maj) in Čarobna piščal (3. junij).

Giordanova Fedora - NOVA PRODUKCIJA

V živo v HD: 14. januar 2023

Produkcija: David McVicar

Scenograf: Charles Edwards

Kostumograf: Brigitte Reiffenstuel

Oblikovalec svetlobe: Adam Silverman

Marco Armiliato (dirigent); Sonya Yoncheva (Fedora), Rosa Feola (Olga), Piotr Beczała (Loris Ipanoff), Artur Ruciński (De Siriex)

Giordanova razburljiva drama Fedora se prvič po 25 letih vrača v Met s sopranistko Sonyo Yonchevo v naslovni vlogi princese iz 19. stoletja, ki se zaljubi v morilca svojega zaročenca, grofa Lorisa, ki ga poje tenorist Piotr Beczała. Sopranistka Rosa Feola je grofica Olga, Fedorina zaupnica, baritonist Artur Ruciński pa diplomat De Siriex. Marco Armiliato dirigira zapleteno produkcijo Davida McVicarja s fiksno scenografijo, ki razkriva prizorišča opere: palačo v Sankt Peterburgu, modni pariški salon in slikovito vilo v švicarskih Alpah.

Wagnerjev Lohengrin -- NOVA PRODUKCIJA

V živo v HD: 18. marec 2023

Produkcija: François Girard

Scenograf in kostumograf: Tim Yip

Oblikovalec svetlobe: David Finn

Oblikovalec projekcij: Peter Flaherty

Yannick Nézet-Séguin (dirigent); Tamara Wilson (Elsa), Christine Goerke (Ortrud), Piotr Beczała (Lohengrin), Evgeny Nikitin (Telramund), Brian Mulligan (Herald), Günther Groissböck (Heinrich)

Wagnerjev Lohengrin se po 17 letih odsotnosti vrača na oder Metropolitanske opere z novo atmosferično uprizoritvijo Françoisa Girarda. Yannick Nézet-Séguin dirigira zasedbo s tenoristom Piotrom Beczalo na čelu v naslovni vlogi skrivnostnega labodjega viteza. Sopranistka Tamara Wilson je krepostna vojvodinja Elsa, ki je krivo obtožena umora in sopranistka Christine Goerke v vlogi zvite čarovnice Ortrud. Basbaritonist Evgeny Nikitin je Ortrudin oblasti željni mož Telramund, basist Günther Groissböck pa kralj Heinrich.

Verdijev Falstaff - PONOVNA UPRIZORITEV

V živo v HD: 1. april 2023

Produkcija: Robert Carsen

Scenograf: Paul Steinberg

Kostumograf: Brigitte Reiffenstuel

Oblikovalci svetlobe: Robert Carsen in Peter Van Praet

Daniele Rustioni (dirigent); Hera Hyesang Park (Nannetta); Ailyn Pérez (Alice Ford); Marie- Nicole Lemieux (gospa Quickly); Jennifer Johnson Cano (Meg Page); Bogdan Volkov (Fenton); Michael Volle (Falstaff); Christopher Maltman (Ford)

Verdijeva Shakespearova komedija je v znameniti uprizoritvi Roberta Carsena predstavljena s sijajno igralsko zasedbo. Baritonist Michael Volle poje svojo prvo Verdijevo vlogo v Metropolitanski operi kot poredni vitez Falstaff, ki ga veselo trpinči trojica spretnih žensk, ki mu prinesejo zadoščenje. Po odmevnih nastopih v uprizoritvi leta 2019 se ponovno srečajo sopranistka Ailyn Pérez kot Alice Ford, sopranistka Jennifer Johnson Cano kot Meg Page in mezzosopranistka Marie-Nicole Lemieux kot gospa Quickly. Sopranistka Hera Hyesang Park in tenorist Bogdan Volkov sta mladi par Nannetta in Fenton, dirigira pa Daniele Rustioni.

Straussov Kavalir z rožo - PONOVNA UPRIZORITEV

V živo v HD: 15. april 2023

Produkcija: Robert Carsen

Scenograf: Paul Steinberg

Kostumograf: Brigitte Reiffenstuel

Oblikovalci svetlobe: Robert Carsen in Peter Van Praet

Koreograf: Philippe Giraudeau

Simone Young (dirigentka); Lise Davidsen (Marschallin), Isabel Leonard (Octavian), Erin Morley (Sophie), Katharine Goeldner (Annina), René Barbera (italijanski pevec), Thomas Ebenstein (Valzacchi), Markus Brück (Faninal), Günther Groissböck (baron Ochs)

V glavnih vlogah Straussove komedije se bo zbrala zvezdniška trojica: sopranistka Lise Davidsen bo v vlogi Marschallin debitirala v Metropolitanski operi, mezzosopranistka Isabel Leonard bo nastopila v vlogi Oktavijana in sopranistka Erin Morley v vlogi Sophie. Basist Günther Groissböck se vrača v vlogi barona Ochsa, Markus Brück pa je Sophiejin oče Faninal. Maestro Simone Young na odru nadzoruje uprizoritev Roberta Carsena iz obdobja fin-de-siècle.

Prvak Terencea Blancharda - MET PREMIERA

V živo v HD: 29. april 2023

Libretist: Michael Cristofer

Produkcija: James Robinson

Scenograf: Allen Moyer

Oblikovalec kostumov: Paul Tazewell

Oblikovalec svetlobe: Donald Holder

Oblikovalec projekcij: Greg Emetaz

Koreograf: Camille A. Brown

Yannick Nézet-Séguin (dirigent); Latonia Moore (Emelda Griffith), Stephanie Blythe (Kathy Hagan), Ryan Speedo Green (mladi Emile Griffith), Eric Owens (Emile Griffith)

Šestkratni dobitnik nagrade Grammy Terence Blanchard prinaša v Metropolitansko opero svojo prvo opero, potem ko se je v sezoni 2021-22 v zgodovino zapisala njegova opera Ogenj v mojih kosteh. Basbaritonist Ryan Speedo Green je mladi boksar Emile Griffith, ki se iz neznank povzpne do svetovnega prvaka, basbaritonist Eric Owens pa upodobi Griffithov starejši jaz, ki ga preganjajo duhovi preteklosti. Sopranistka Latonia Moore je Emelda Griffith, boksarjeva odtujena mati, mezzosopranistka Stephanie Blythe pa lastnica bara Kathy Hagan. Yannick Nézet-Séguin se vrača na dirigentski stolček, da bi dirigiral Blanchardovo drugo premiero v Metropolitanski operi. Režiser James Robinson, ki je z uprizoritvami Ogenj v mojih kosteh ter Porgy in Bess navdušil občinstvo, skrbi za uprizoritev. Vrača se tudi Camille A. Brown, ki je s svojo koreografijo navdušila občinstvo v Ognju in Porgy.

Mozartov Don Giovanni - NOVA PRODUKCIJA

V živo v HD: 20. maj 2023

Produkcija: Ivo van Hove

Scenograf in oblikovalec svetlobe: Jan Versweyveld

Kostumograf: An D'Huys

Oblikovalec projekcij: Christopher Ash

Koreograf: Sara Erde

Nathalie Stutzmann (dirigentka); Federica Lombardi (Donna Anna), Ana María Martínez (Donna Elvira), Ying Fang (Zerlina), Ben Bliss (Don Ottavio), Peter Mattei (Don Giovanni), Adam Plachetka (Leporello), Alfred Walker (Masetto), Alexander Tsymbalyuk (Commendatore)

S Tonyjem nagrajeni režiser Ivo van Hove debitira v Metropolitanski opero z novo uprizoritvijo Mozartove tragikomedije Don Giovanni. Zgodba o prevari in prekletstvu je postavljena v abstraktno arhitekturno pokrajino, ki raziskuje temne kotičke zgodbe in njenih likov. Nathalie Stutzmann debitira v Metropolitanski operi in dirigira zvezdniško zasedbo, ki jo vodi baritonist Peter Mattei kot magnetični Don Giovanni ob Leporellu basbaritonista Adama Plachetke. Sopranistke Federica Lombardi, Ana María Martínez in Ying Fang so Giovannijeve osvajalke Donna Anna, Donna Elvira in Zerlina, tenorist Ben Bliss pa poje Don Ottavia.

Mozartova Čarobna piščal - NOVA PRODUKCIJA

V živo v HD: 3. junij 2023

Produkcija in koreografija: Simon McBurney

Scenograf: Michael Levine

Kostumograf: Nicky Gillibrand

Oblikovalec svetlobe: Jean Kalman

Oblikovalec projekcij: Finn Ross

Oblikovalec zvoka: Gareth Fry

Nathalie Stutzmann (dirigentka); Erin Morley (Pamina), Kathryn Lewek (Kraljica noči), Lawrence Brownlee (Tamino), Thomas Oliemans (Papageno), Alan Held (govornik), Stephen Milling (Sarastro), Brenton Ryan (Monostatos)

Nathalie Stutzmann dirigira svoje drugo Mozartovo delo v tej sezoni z novo postavitvijo Čarobne piščali. Simon McBurney je v svoji debitantski uprizoritvi v Metropolitanski operi vključil projekcije, zvočne učinke in akrobacije, da bi se prilagodil spektaklu in drami Mozartove pravljice. V odlični zasedbi so sopranistka Erin Morley kot Pamina, tenorist Lawrence Brownlee kot Tamino, baritonist Thomas Oliemans kot Papageno, sopranistka Kathryn Lewek kot Kraljica noči in basist Stephen Milling kot Sarastro.

Za vse dodatne informacije se obrnite na:

Andreja Purger | Event & Publicity Manager CINEPLEXX SLOVENIJA

GSM: +386 (0)70 395 022 | mail: andreja.purger@cineplexx.si

WWW.CINEPLEXX.SI CINEPLEX, NAS SVET KINA. OD LETA 1967.