O-STA

Prva slovenska konferenca o čipih in polprevodnikih SLO-čip 2023

Prva slovenska konferenca o čipih in polprevodnikih SLO-čip 2023

Ljubljana, 24. 1. 2023 - Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je danes na prvi slovenski konferenci o čipih in polprevodnikih SLO-čip 2023 gostila več kot 120 udeležencev. Konferenco je organizirala Katedra za elektroniko skupaj s strokovnim društvom MIDEM in slovensko sekcijo IEEE.

Na konferenci SLO-čip 2023, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom Inženirske akademije Slovenije in Slovenske akademije znanosti in umetnosti, so predstavili najnovejše trende mikro-, nano- in kvantne elektronike ter osvetlili slovenske dosežke na področju raziskav, razvoja in prototipiranja ter proizvodnje čipov in polprevodnikov.

Pomembnost dogodka s področja polprevodniških tehnologij in proizvodnje čipov so s svojo napovedano prisotnostjo in uvodnimi nagovori želeli poudariti tudi ugledni gostje, vključno z najvišjimi predstavniki Vlade Republike Slovenije, a sta se ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh in minister dr. Igor Papič zaradi spremembe poteka redne seje Državnega zbora zadnji hip opravičila.

Po mnenju rektorja Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregorja Majdiča gre za dogodek, ki Slovenijo uvršča na zemljevid ne samo razvojnikov visokokakovostnih čipov in polprevodnikov, temveč tudi promotorjev znanja, pridobljenega s to dejavnostjo.

Da gre za pomemben vpliv raziskovalno-razvojnega dela na proizvodnjo z visoko dodano vrednostjo, je poudaril državni sekretar Matevž Frangež z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki hkrati močno podpira tesno vpetost in prepletenost razvojno-raziskovalnih institucij z gospodarstvom.

Direktor Instituta "Jožef Stefan" prof. dr. Boštjan Zalar je predstavil vsebino in orisal pomen pisma o nameri za sodelovanje na področju polprevodniških tehnologij in mikroelektronike, ki so ga podpisali najvidnejši deležniki raziskav in inovacij na področju čipov in polprevodnikov. Namenjeno je vsem zainteresiranim, da se pridružijo k povezovanju slovenskega znanja na tem strateškem tehnološkem področju.

Po zagotovilih prof. dr. Marka Topiča s Fakultete za elektrotehniko, predsedujočega prvi slovenski konferenci o čipih in polprevodnikih SLO-čip 2023, bodo današnja in nadaljnje SLO-čip konference omogočile še tesnejšo povezanost gospodarstva z raziskovalno-razvojnimi institucijami in širšo promocijo domačega (slovenskega) znanja v regiji in svetu.

Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko (LPVO)

Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, Tržaška cesta 25, 1000 Ljubljana