O-STA

Kaj ste lani najpogosteje iskali?

Petal search
Petal search

Priljubljeni Huaweiev mobilni iskalnik Petal (Petal Search) razkriva najpogostejše trende iskanja v letu 2022.

To kar pogosto iščemo, osvetljuje občutke, potrebe in strahove posameznikov kot tudi kolektivno družbeno zavest. Priljubljeni iskalni pojmi iskalnika Petal razkrivajo, kaj je bilo lani v vrhu zanimanja, medtem ko iskalne navade veliko povedo o spreminjanju življenjskih slogov. Kakšno so torej lanske ugotovitve?

1. Vrnilo se je zanimanje za potovanja

Po dveh letih se vrača zanimanja za potovanja. To dokazujejo iskalni pojmi, ki so bili lani v vrhu poizvedb v iskalniku Petal. Obiski razdelka s turističnimi informacijami so se v primerjavi z letom prej (2021) povečali za štirikrat. Na splošno ste najpogosteje iskali namestitve (40 odstotkov), sledile so letalske vozovnice (30 odstotkov) in informacije o turističnih destinacijah (23 odstotkov). Omejeni razdelek iskalnika Petal sicer nudi globalne in lokalne vsebine, ki ljubiteljem potovanj pomagajo sestavi pristne ideje za naslednjo pustolovščino.

Ni nepomembno, da je bil lani sklenjen dogovor s storitvijo Skyscanner, ki je v iskalnik Petal prinesla še bolj brezhibno izkušnjo iskanja in rezervacije letalskih vozovnic. Omenjene funkcije so integrirane tudi v zemljevide Petal (Petal Maps), kar še dodatno poenostavi in pohitri iskanje in primerjanje letov, hotelov in možnosti najema vozila povsod po svetu.

1. Razmah spletnih nakupov

Čeprav smo se vrnili v utečene tirnice, to ni pomenilo konca razcveta spletnega nakupovanja. Nasprotno. Kljub vrnitvi k nakupovanju v fizičnih trgovinah, rasti zanimanja za spletne trgovine ni videti konca.

To potrjuje 200-odstotno povečanje transakcij v iskalniku Petal, kjer so bile najbolj priljubljene kategorije moda, elektronika, šport, lepota in življenjski slog. Kar kaže na željo po doseganje zdravega življenjskega sloga in večje zanimanje za preživljanje prostega časa na prostem.

1. Svetovno prvenstvo v nogometu

Konec lanskega leta je obeležilo svetovno prvenstvo v nogometu. Da bi bili v koraku z najnovejšimi dogodki, ste pogoste spremljali informacije s turnirja v informativnem razdelku iskalnika Petal.

Razpored tekem, rezultati, statistike, podrobnosti o igralcih in ekipah, zgodovina svetovnih prvenstev, video posnetki in druge z nogometom povezane vsebine so pritegnile navijače iz celega sveta. Skoraj milijon vas je namreč uporabilo iskalnik Petal, da ste bili na tekočem z dogajanjem na svetovnem prvenstvu v nogometu 2022 v Katarju.

1. Do vseh pomembnih novic preko iskalnika Petal

Novice ostajajo najbolj priljubljena vsebina, saj je bilo tudi lani zabeleženo povečano zanimanje zanje. Več kot polovica Evropejcev po podatkih iskalnika bere novice vsak dan in zato porabi v povprečju deset minut.

V središču je bil lani pričakovano nogomet, kar je povečalo zanimanje za športni razdelek iskalnika. Poleg tega smo bili lani priča izboljšavi funkcij iskanja, ki so omogočile, da se lažje poglobite v zanimive teme ali vire novic in celo oblikujete svoj lastni vir novic v iskalniku Petal.

1. Iskanje kot orodje za preživetje

Digitalne tehnologije so mnogim razširile možnosti dostopa do informacij in znanja. Toda hkrati brez odličnega orodja za iskanje ne moremo, saj nam samo to podaja prave odgovore ob pravem času.

Od posebnih možnosti iskalnika ste lani največkrat uporabljali slovar, prevajalnik in orodje za prikaz vremenske napovedi. Namesto da bi uporabili aplikacijo na pametnem telefonu, ste raje vprašanje zastavili neposredno v iskalniku Petal. S tem je ta postal hitro in udobno orodje preživetja in reševanja težav, pa naj gre za vprašanje, ali bo jutri deževalo ali kako se v francoščini reče avtobusni postaji.

1. Novi načini iskanja

Z novimi tehnologijami in interaktivnimi funkcijami pametnega telefona so načini iskanja, ki so bili nekoč nemogoči ali vsaj neobičajni, v letu 2022 postali bolj priljubljeni, kot kadarkoli prej. Funkcije iskanja so veliko globlje integrirane v mobilne operacijske sisteme, kar drastično izboljšuje uporabniško izkušnjo in poveča priročnost različnih načinov iskanja. Nova generacija iskalnika Petal pomaga odkrivati in raziskovati svet s pomočjo intuitivnih in priročnih funkcij iskanja, optimiziranih za mobilne naprave, ob obsežnem zagotavljanju zasebnost, varnosti in nadzora osebnih podatkov. Uporabniki pametnih telefonov Huawei, kot so na primer vodilni Huawei Mate 50 Pro ali izredna modela srednjega razreda Huawei nova 10 in Huawei nova 10 SE, lahko uživate v integraciji iskalnika Petal z mobilnimi storitvami Huawei (HMS) za boljšo in udobnejšo uporabniško izkušnjo.

Lani je med drugim v iskalniku Petal, katerega delovanje je podprto z algoritmi umetne inteligence (AI), postalo priljubljeno vizualno iskanje. To preko preproste uporabe kamer pametnih telefonov in fotografiranja izdelkov poenostavi njihovo iskanje na spletu. Uporaba vizualnega iskanja je lani zrasla za 21 odstotkov v primerjavi z letom 2021.

Ravno tako je rast zabeležilo glasovno iskanje in uporaba z umetno inteligenco podprtega digitalnega pomočnika. Glasovno ukazi postajajo norma tudi pri uporabi pametnih telefonov. V letu 2022 so v iskalniku Petal tako zabeležili četrtletno povečanje uporabe glasovnega iskanja za 16 odstotkov.

Če česa, potem smo se v zadnjih letih naučili prevzemati tveganje in skrbeti za večjo odpornost na dogajanje okoli nas. Lažje sprejemamo spremembe, in če je treba, smo pripravljeni skočiti na glavo v pustolovščino. Trendi iskalnika Petal za leto 2022 povzemajo pravi človeški duh in opisujejo leto, ki nas je spremenilo na bolje in v naša življenja spet prineslo upanje.

O iskalniku Petal (Petal Search)

Iskalnik Petal je mobilni iskalnik, ki temelji na umetni inteligenci in uporabnikom naprav Huawei izjemno olajša iskanje po spletu. Predstavljen leta 2020 omogoča iskanje mobilnih aplikacij, novic, fotografij, videoposnetkov, letov, namestitev in iskanje po ponudbah spletnih trgovin, v dvajsetih vsebinskih kategorijah. V primerjavi z drugimi iskalniki nudi številne inovativne funkcije in je vseskozi posodobljen z novostmi, ki prinašajo prenovljeno izkušnjo iskanja. Huaweiev iskalnik je skladen s splošno uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR), lokalnimi zakoni in varnostnimi standardi. Kar dokazuje certifikat GDPR ePrivacySeal. Iskalnik Petal je vnaprej nameščen na vsakem novem pametnem telefonu ali tabličnem računalniku Huawei, uporabniki pa ga lahko tudi prenesejo iz trgovine AppGallery ali uporabijo spletno različico (www.petalsearch.com) iz katere koli naprave.

O podjetju Huawei Consumer BG

Huaweievi izdelki in storitve so na voljo v več kot 170 državah in jih uporablja tretjina svetovnega prebivalstva. Huawei je po svetu vzpostavil že 14 raziskovalnih in razvojnih centrov, vključno v Nemčiji, na Švedskem, v Rusiji, Indiji in na Kitajskem. Huawei Consumer BG je ena od Huaweievih treh poslovnih enot in ima pod okriljem pametne telefone, tablične računalnike, osebne računalnike, nosljive naprave, storitve v oblaku in drugo. Huaweieva globalna mreža je zgrajena na več kot 30 letih strokovnega znanja in izkušenj v telekomunikacijski industriji in je posvečena zagotavljanju najnovejših tehnoloških rešitev uporabnikom po vsem svetu.

Za več informacij prosimo obiščite: consumer.huawei.com/si

Spremljajte nas:

Facebook

YouTube

Instagram

Skupnost

Kontakt za medije:

Andrej Pirnat, PR manager

e: andrej@sidera.si

COUN