O-STA

Agro Zavarovalnica / Österreichische Hagelversicherung: vodilni v Evropi pri uporabi ESA satelitskih podatkov

Foto
Foto
Foto
Foto

Maribor, 17.01.2023

V januarju je Agro Zavarovalnica skupaj z ostalimi podružnicami avstrijske specializirane kmetijske zavarovalnice Österreichische Hagelversicherung obiskala sedež Evropske vesoljske agencije (ESA) v Frascatiju v Italiji in se pogovarjala s Simonetto Cheli, direktorico Programa za opazovanje Zemlje (ESRIN - Earth Observation Programmes), Benjaminom Koetzem, vodjo programov ESRIN.

Cilji projektov ESA segajo od raziskovanja Zemlje, sončnega sistema in vesolja do spodbujanja različnih evropskih visokotehnoloških industrij ter razvoja satelitskih tehnologij in storitev.

Na delovnem obisku smo izvedeli več o tem, kako satelitski podatki vplivajo na naše razumevanje obsega podnebnih sprememb in njihovega vpliva na kmetijstvo ter varnost pridelave hrane. Opazovanje sprememb iz vesolja je za kmetijstvo in za gospodarstvo ključnega pomena.

Österreichische Hagelversicherung že več kot pet let uporablja in obdeluje satelitske podatke ESA za ugotavljanje škode po vremenskih rizikih (suša), za spremljanje razvoja vegetacije na poljih, našim zavarovancem pa zagotavljamo tudi sodobno storitev Agrasat, ki omogoča satelitsko spremljanje njihovih kmetijskih zemljišč skozi vse leto.

Poleg ogleda Agencije, izmenjave izkušenj in potrditve dobre prakse uspešne aplikacije podatkov v vsakdanji poslovni praksi je bil cilj obiska tudi razširitev uporabe satelitskih podatkov v podjetju. Zbrani satelitski podatki, ki so prilagojeni potrebam kmetijskega sektorja, pomembno prispevajo k pridobivanju novih znanj in oblikovanju novih inovativnih zavarovalnih produktov.