O-STA

Društvo agrarnih novinarjev Slovenije - DANS in Österreichische Hagelversicherung na temo "Vremenski izzivi in vse bolj zahtevni pogoji kmetijske pridelave"

Fotografija srečanja DANS in OHV

Maribor (Agro Zavarovalnica, 18.12.2023): Glede na vse bolj zahtevne pogoje kmetijske pridelave v Sloveniji in številne škodne dogodke, katerim smo priča vsako leto, smo v matični zavarovalnici Österreichische Hagelversicherung povabili na obisk v centralo na Dunaju novinarje iz Društva agrarnih novinarjev Slovenije.

Namen obiska je bil, da jim predstavimo nujnost zavarovanja kmetijske pridelave in težave, s katerimi se srečujejo kmetovalci tudi v vseh naših ostalih podružnicah. Govorili smo o viziji delovanja zavarovalnice in poteku razvoja novih zavarovalnih produktov kot načinu prilagajanja na nove vremenske izzive v kmetovanju. Predvsem smo se osredotočili na predstavitev uporabe moderne digitalne opreme, metodologije in satelitskih podatkov pri hitrem reševanju škodnih dogodkov.

Vremenski ekstremi bodo tudi v bodoče povzročali kmetijstvu velike preglavice, saj smo vsako leto priča večjemu številu vročinskih dni zaradi globalnega segrevanja. Velik poudarek je bil na predstavitvi nacionalnih kmetijskih iniciativ Österreichische Hagelversicheung v Avstriji, in sicer osveščanje glede naraščajoče pozidave kvalitetnih kmetijskih zemljišč ter ohranjanje in vzpodbujanje kmetijske krajine in nakupa regionalne in lokalno pridelane hrane. Kmetijska pridelava v Avstriji je zavarovana nad 85%, medtem ko v Sloveniji znaša le okoli 35%. Zagotovo igra tu veliko vlogo politika in osveščanje kmetovalcev, kar pa se tudi v Sloveniji spreminja. V letu 2024 bo Ministrstvo za kmetijstvo sofinanciralo zavarovalne premije v kmetijski pridelavi s 60%, kar bo morda spodbudilo večje število kmetovalcev za odločitev glede finančno varne pridelave ne glede na vremenske rizike.

Slika (Agro Zavarovalnica): Udeleženci DANS in zaposleni OHV(sredina spredaj od leve proti desni Prokurist Mag. Mario Winkler, služba za odnose z javnostjo; Tatjana Kren Hlebič , predsednica DANS in RTV Slovenija; mag. Benjamin Schlauer, direktor Agro Zavarovalnice

Kontakt:

Agro Zavarovalnica, podružnica v Sloveniji, 02 330 55 60, schlauer@agrozavarovalnica.si