O-STA

Posledice vremenskih neurij na kmetijskih površina in kulturah

Agro Zavarovalnica: Pregled stanja in posledice julijskih neurij na kmetijskih površinah in kulturah

Prve ocene škod v kmetijstvu med 5 do 7 mio EUR

Maribor (Agro Zavarovalnica, 20.07.2023): Neurja prejšnjega tedna so najhuje prizadela Podravje, Pomurje, Dolenjsko, Posavje ter Koroško in Savinjsko regijo.

Od Mirne na Dolenjskem do Krškega je klestila močna toča, ki je najbolj prizadela vinogradnike, sadjarje, poljedelce in pridelovalce vrtnin na prostem kakor tudi v zaščitenih prostorih (plastenjaki in steklenjaki). Ker so bila zrna toče večja od 7 cm, so škodo utpeli vinogradi in sadovnjaki zaščiteni s protitočnimi mrežami.

V SZ in SV Sloveniji je bil za kmetijske kulture bolj uničujoč orkanski veter v kombinaciji s točo. Neurje je najbolj prizadelo pšenico, koruzo, buče in sojo, poškodovane pa so tudi sončnice, vrtnine in trajni nasadi. Predvsem so bile na udaru žitarice, ki so bile tik pred spravilom. Vsaj polovica pšeničnih polj namreč še ni požetih. Močno poškodovana je tudi koruza. Toča in orkanski veter sta močno prizadela listno maso, polomila stebla, izruvali rastline izpadi pridelkov so tudi do 100% (slike koruze so iz okolice Apač). Pridelek buč je letos že bil tako okrnjen v času sejanja (obilice padavin in nizke temperature) zaradi težav s kaljivostjo in vznikom, nedavna toča in orkanski veter pa sta še dodatno zmanjšala preostanek pridelka.

V Savinjski regiji, Podravju in na Koroškem je veter močno poškodoval nasade hmelja, potrgal vodila, podiral hmeljeve žičnice, škoda bo ogromna.

Cenilci Agro Zavarovalnice so vsak dan na terenu in cenijo škodo, saj smo pri Agro Zavarovalnici samo od četrtkovega neurja (13.07.) dalje prejeli že nad 300 prijav škod. Prioritetno se rešujejo škode glede na čas spravila pridelkov prvo na žitaricah nato ostale kulture. Ponovna neurja z lokalno točo in močnim vetrom so bila ponovno 20.07. kjer so cenilci Agro Zavarovalnice že ocenili škodo in se ponovno vračajo na prioritetne cenitve glede na potek spravila kultur.

Obseg škode v kmetijstvu je ogromen, prizadetih je preko 3400 ha površina po Sloveniji, končna škoda pa bo znana, ko bodo vse kulture dokončno ocenjene in dosegle stopnjo tehnološke zrelosti. Sicer je intenzivnost škod lokalno precej različna v odvisnosti od kulture, kombinacije toče in orkanskega vetra in te trenutno znašajo od 20 do 100%. Reševanje škodnih dogodkov pa dodatno otežujejo nova močna neurja in lokalne toče, ki so postale že stalnica vsakdana v mesecu juliju.

Intenziteto škod s terena si oglejte v naši zbirki fotografij (slike: Agro Zavarovalnica)

Kontakt:

Agro Zavarovalnica, podružnica v Sloveniji, 02/330 55 60, schlauer@agrozavarovalnica.si