O-STA

Odprto pismo ministrici za zunanje zadeve

Obisk ministra za zunanje zadeve Republike Italije Antonia Tajanija v Sloveniji -odprto pismo

Spoštovana gospa ministrica Tanja Fajon,

piševa vam v imenu Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske (krajše: Društvo TIGR Primorske) in Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (krajše: ZZB NOB Slovenije), ki si prizadevata osveščati javnost o veliki zgodovinski vlogi primorskega antifašizma med obema vojnama ter ohranjati in utrjevati spoštljiv odnos do boja slovenskega naroda v času druge svetovne vojne. Zavzemamo se za krepitev narodne samozavesti, demokracije, domoljubja ter za pokončno držo v mednarodnih odnosih.

Članstvo in ostala javnost nam pogosto naslavljajo vprašanja in pozive, ki se nanašajo na tematiko odnosa med državama in se še posebej dotikajo prebivalcev, ki živijo ob slovensko-italijanski meji. Največkrat so povezana z lažnimi in revizionističnimi izjavami ter potvarjanjem zgodovinskih dejstev nekaterih najvišjih predstavnikov Republike Italije, ki smo jim priča ob posameznih spominskih dogodkih. Letos jih je lahko slišalo tudi okoli 16 milijonov gledalcev Sanremskega festivala in na katere ste se upravičeno odzvali na vašem FB profilu.

Z izjavo za javnost so se na provokacije v zvezi s fojbami ob Dnevu spomina 9. februarja 2023 odzvali tudi predsedniki Zvez borcev in antifašistov Hrvaške, Italije in Slovenije Franjo Habulin, Gianfranco Pagliarulo in Marijan Križman ter obsodili sramoten molk o zločinih, deportacijah, potujčevanju in nekaznovanju vojnih zločinov in vojnih zločincev italijanskih okupacijskih sil.

Zaskrbljeni smo zaradi vztrajnega ponavljanje neresnic ter pogosto vzvišenega in pokroviteljskega odnosa do naše države, zato pričakujemo, da boste ministra za zunanje zadeve Republike Italije Antonia Tajanija, katerega obisk v Sloveniji je načrtovan za 17. marec 2023, v dvostranskih pogovorih pozvali k sprejetju in objavi Poročila slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije Slovensko-italijansko odnosi 1880-1956, ki je bilo zaključeno leta 2000 po sedmih letih temeljitega strokovnega dela. Sprejeto je bilo soglasno, a italijanska oblast ga ves čas ignorira.

Z objavo poročila bi naredili pomemben korak k boljšemu razumevanju zapletenih in kompleksnih odnosov na obmejnem področju ter predstavili zgodovinska dejstva, ki objektivno pojasnjujejo dogajanje v polpretekli zgodovini.

Republika Slovenija ne more pristati na sponzoriranje zgodovinskih neresnic, zavajajočih izjav in izkrivljenja dejstev, ki še vedno povzročajo trenja in burne odzive. Menimo, da je treba v 21. stoletju, Evropski uniji in svetu, dati priložnost drugačnemu, tvornemu, poštenemu, dobrososedsko naklonjenemu in pomirjujočemu ravnanju, ki dviguje kakovost življenja naših državljank in državljanov brez političnega manipuliranja na osnovi zgodovinskih laži.

Dovolite, spoštovana gospa ministrica, da ob tej priložnosti izpostavimo še eno temo, ki bi jo morali omeniti italijanskemu kolegu. To je vrnitev umetniških del, ki so bila junija 1940 odnešena iz cerkva in samostanov v Kopru, Izoli in Piranu in so pomemben del kulturne dediščine Istre, saj je nesporno dokazano njihovo izvorno lastništvo. Zato bi bila vrnitev odtujenih umetnin, poleg upoštevanja njihovih zakonitih dedičev, tudi izraz razumevanja zgodovinskih dejstev glede večkulturnosti Istre in tistega dela njenih prebivalcev, ki so italijanske narodnosti in so v času povojenega eksodusa ostali v Istri. Omenjene umetnine so tudi del njihove zgodovine in kulturne dediščine.

Z odličnim spoštovanjem,

Društvo TIGR Primorske ZZB NOB Slovenije

Gorazd Humar, predsednik Marijan Križman, predsednik