O-STA

5 minut za merjenja: Magnetika na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani tudi letos prireja dogodek, s katerim želi pokazati raznolikost svojih aktivnosti, interdisciplinarnost in sposobnost povezovanja z drugimi strokami. Osrednja tema dogodka 5 minut za merjenja, ki bo v prostorih fakultete potekal 12. in 13. aprila, je merjenje kot osnovna aktivnost v vsakem znanstvenem in tehnološkem poskusu. Dogodek je namenjen osnovnošolcem, srednješolcem in študentom ter vsej zainteresirani javnosti. Oba dneva se bo dogajanje odvijalo od 9.30 do 15.00.

Letošnja tematika je magnetika

Letos bo osrednja tema dogodka magnetika. V zgodovini Fakultete za elektrotehniko UL je magnetika namreč eno od področij, na katerih so raziskovalci FE prispevali v zakladnico znanja človeštva. Kot zanimivost - leta 1952, istega leta, ko so Američani prejeli Nobelovo nagrado za opis jedrske magnetne resonance (NMR), je na FE študentka Nadja Fajdiga diplomirala iz te tematike pod mentorstvom profesorja Franceta Avčina.

Poleg številnih prikazov meritev iz sveta magnetike bo v avli fakultete postavljenih več eksperimentov, pri katerih bodo obiskovalci lahko sami poskusili različne vsakodnevne pojave, ki jih merimo. Prikazano bo gasilsko iskanje predmetov v megli s pomočjo termovizijske kamere. Obiskovalci bodo lahko preskusili, kako stresno je lahko okolje navidezne resničnosti, kar se bo videlo na njihovi fiziologiji (vlažnost kože). V kleti fakultete bodo lahko vstopili v akustično gluho sobo, v kateri bodo v čisti tišini spoznali akustične meritve in kako človek zaznava zvok. Lahko bodo sodelovali v poskusu, ki skuša ugotoviti, ali imamo ljudje jasnovidne sposobnosti. Obiskovalci bodo opazovali, kako je razporejena temperatura v peči za peko pic in tudi zmerili slastnost kosa pice.

Vzemite si pet minut za merjenja

Ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko vabi v zanimivi svet meritev, v katerem boste lahko sodelovali v najrazličnejših merilnih poskusih. Letošnjih "5 minut" bo v znamenju magnetike. Prikazali bodo, kakšno neverjetno vlogo je magnetika s Fakultete za elektrotehniko igrala v zgodovini in kam se magnetika razvija danes. V sklopu dogodka bodo gostili dve predavanji, in sicer v sredo, 12. aprila, ob 13. uri umetnika (in fizika) Janeza Dovča, ki se je v svoji glasbeno-gledališki predstavi Tesla posvetil Nikoli Tesli, in v četrtek, 13. aprila, ob 12. uri dr. Urbana Marhla (FMF UL), ki bo prikazal, kako lahko merimo skoraj nezaznavna magnetna polja in to uporabljamo za opazovanje aktivnosti naših možganov.