O-STA

Pri NLB mladi odslej do ugodnejšega stanovanjskega kredita z jamstvom države

Na letošnjem razpisu SID banke, pooblaščenke države pri jamstveni shemi, je NLB uspešno pridobila jamstveno kvoto za sklepanje kreditov po zakonu o stanovanjski jamstveni shemi za mlade v višini 50 milijonov evrov. Tovrstne kredite, ki so ugodnejši od redne ponudbe banke, lahko mladi kreditojemalci sklenejo najkasneje do 31. januarja 2024 oziroma do porabe kvote.

Komu in za kaj so namenjeni?

Stanovanjski kredit z jamstvom države je namenjen reševanju prvega stanovanjskega vprašanja. Najamejo ga lahko mladi kreditojemalci z znižano kreditno sposobnostjo, ki po Sklepu Sveta Banke Slovenije niso kreditno sposobni za pridobitev kredita iz redne ponudbe banke. Upravičenci do kredita so državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki v letu izdaje jamstva ne bodo starejši od 38 let. Kredit je lahko namenjen prvemu nakupu nepremičnine, gradnji, prenovi, dograditvi, rekonstrukciji ali pa spremembi namembnosti stanovanja. Najvišji znesek kredita znaša 200.000,00 evrov, doba odplačevanja je do 30 let, pri NLB pa ga lahko mladi sklenejo tako po fiksni kot tudi po variabilni obrestni meri.

Hedvika Usenik, članica uprave NLB, odgovorna za bančništvo na drobno in privatno bančništvo, je ob tem poudarila: "Vesela sem, da je NLB pristopila k stanovanjski jamstveni shemi z največjo kvoto med vsemi slovenskimi bankami in hranilnicami. Kot družbeno odgovorno podjetje bomo tako mladim ponudili ugodnejše pogoje kreditiranja ter jim tako omogočili osamosvojitev in uresničitev sanj o lastnem domu. Za vse zainteresirane smo oblikovali posebno namensko spletno stran, kjer lahko pridobijo vse potrebne informacije in pogoje o jamstveni shemi, pa tudi konkretne napotke glede sklenitve kredita."

Kako skleniti kredit?

Informacije so objavljene na spletni strani banke www.nlb.si/stanovanjska-jamstvena-shema, prek spletnega obrazca na tej strani pa se lahko zainteresirani tudi vnaprej naročite na sestanek v eno izmed 14 poslovalnic, kjer je možno skleniti kredit z jamstvom države. V izbranih poslovalnicah lahko stranke skupaj z bančnim svetovalcem pregledajo dokumentacijo, izpolnjevanje pogojev, pridobijo izračune in sklenejo kredit.

O jamstveni shemi za mlade

Zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki določa, da bo država mladim za namen prvega reševanja stanovanjskega vprašanja dala jamstvo ob sklenitvi stanovanjskega kredita pri bankah, je pričel veljati maja 2022. Komercialne banke lahko pridobijo jamstveno kvoto na podlagi konkurenčnosti njihove ponudbe na posameznih razpisih, ki jih objavlja SID banka.

NLB Komuniciranje