O-STA

Že drugi aprilski cepilni dan proti pnevmokokom v ZD Škofja Loka

Slovenija je v primežu pnevmokoknih okužb, to pa je predvsem za starejše od 65 let ter kronične bolnike zelo zaskrbljujoče. Zakaj? Pnevmokoki se namreč prenašajo povsem preprosto - kapljično, ob tesnem stiku dveh oseb.

Gre torej za okužene kapljice, ki jih ob dihanju in kašljanju izločamo v okolico.Inkubacijska doba oz. čas od okužbe do pojava bolezni je nekaj dni, npr. za pnevmokokno pljučnico en dan do tri dni, za pnevmokokni meningitis pa ni natančno poznana in je najverjetneje en dan do štiri dni.

Zboli lahko vsak, najbolj ogroženi pa ravno kronični bolniki in starejši. Pri starejši populaciji okužba najpogosteje poteka v obliki pljučnice, lahko pa pride tudi do okužbe krvi in vnetja možganskih ovojnic oz. meningitisa. Nekatere hujše pnevmokokne okužbe se žal lahko končajo tudi s smrtjo.

V Sloveniji letno beležimo okoli 10.000 okužb, od tega petina bolnikov potrebuje bolnišnično oskrbo - približno 20-odstotkov od teh pa je premeščenih tudi na oddelke intenzivne nege. Prav pri slednjih je smrtnost še posebej visoka, saj se giblje med 20 in 30 odstotki.

Mnogi, žal, še vedno ne vedo za novost v cepilni shemi, ki omogoča brezplačno cepljenje proti pnevmokoknim okužbam za vse kronične bolnike in starejše od 65 let. Ta novost je odprla novo možnost zaščite proti pljučnici in ostalim pnevmokoknim okužbam.

ZD Škofja Loka v mesecu aprilu velik poudarek namenja ravno cepljenju proti pnevmokokom ter se na tak način v največji meri posveti starejšim in kroničnim bolnikom. Obisk prvega cepilnega dne je bil dober, zato so se odločili organizirati še enega - ta bo v četrtek, 20.4.2023. S cepljenjem lahko namreč preprečimo težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt.

Stroka cepljenje priporoča, saj je cepivo varno (je mrtvo) in učinkovito (v 23-valentnem cepivu se nahajajo tisti serotipi pnevmokoka, ki najpogosteje povzročajo invazivno bolezen). Potreben je le en odmerek cepiva, v kolikor pa ste cepljenje opravili pred 65. letom, je po petih letih priporočljiva enkratna revakcinacija.