O-STA

Dnevi avtomatike na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Danes na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko potekajo Dnevi avtomatike (foto arhiv UL FE)

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani danes po treh letih premora znova poteka dogodek Dnevi avtomatike. Dijaki se bodo tokrat pomerili v tekmovanju v izdelavi in programiranju mobilnih sistemov Lego Masters, študenti pa v načrtovanju vodenja brezpilotnih letalnikov Drone Challenge. Na Dnevih avtomatike se bo predstavilo tudi več vodilnih slovenskih podjetij s področja avtomatizacije ter brezpilotnih sistemov.

Razburljivi tekmovanji Lego Masters in Drone Challenge

Na dijaškem tekmovanju Lego Masters letos sodeluje deset ekip s srednjih šol iz Celja, Novega mesta, Škofje Loke, Ljutomera in Nove Gorice, v študentsko tekmovanje Drone Challenge pa je vključeno petnajst ekip s Fakultete za elektrotehniko. Ti se spopadajo z izzivom izdelave algoritma vodenja, ki bi omogočal avtonomno gibanje brezpilotnega letalnika Ryze Tech Tello (drona oz. kvadkopterja) po poligonu z obroči. Na dogodku, ki ga organizira Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko UL FE, se bo podrobneje predstavilo tudi osem vidnejših podjetij, ki se ukvarjajo z avtomatizacijo in tehnologijo vodenja.

Cilj dogodka je približati področje avtomatike tako študentom kot tudi dijakom in jim hkrati predstaviti možnosti za nadaljnji razvoj kariere. Sodelujoči so se tako dokazali v svojem znanju robotike, avtomatike in senzorike ter obenem skozi priprave na tekmovanje pridobili dodatne praktične izkušnje na teh področjih. Tovrstna znanja niso uporabna le na področju razvoja avtonomnih sistemov, ampak tudi pri načrtovanju, optimiranju in vodenju ostalih inteligentnih sistemov ter na številnih drugih interdisciplinarnih področjih.

Več informacij o dogodku je na voljo na https://dnevi-avtomatike.si.