O-STA

Dobrodelni dogodek za plemenitost srca

Društvo za pomoč v tretjem življenjskem obdobju vabi na humanitarni glasbeno - pogovorni dogodek Pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij 2023, ki bo v nedeljo, 28.5.2023, ob 16. uri, v Stanovski dvorani, na Ljubljanskem gradu. Že tretji dogodek zapovrstjo bo tudi letos privabljal s programom, ki bo zasnovan interaktivno, sodelovalno in izkušenjsko. Namenjen je ozaveščanju o družabništvu starejših, o večji dostopnosti kulturne dediščine za starejše kot tudi promociji prostovoljstva za ranljive skupine. Letošnja tema dogodka je Plemenitost srca. S slednjo želimo opozoriti na pomen vzajemne pomoči in medgeneracijske solidarnosti ter o socialni vključenosti starejših v skupnost.

Na družabnem dogodku se bodo predstavili nadarjeni instrumentalisti, pianisti in solisti z znanimi zimzelenimi slovenskimi popevkami ter izjemni pevec Lado Leskovar.V okviru Tavčarjevega leta, ki ga je za leto 2023 razglasila Vlada RS, bomo del srečanja namenili tudi krajši uprizoritvi dveh odlomkov iz povesti Ivana Tavčarja: Cvetje v jeseni. Posebna točka dogodka bo nastop gluhoslepih iz Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN, ki bodo s kretanjem pesmi "Ne obupaj in pojdi na pot" (producent in idejni snovalec pesmi: Stane Vidmar, besedilo pesmi: Nataša Klinc) dokazali, da lahko navkljub težki invalidnosti najdemo smisel življenja in s pozitivnim vzgibom krmarimo skozi izzive vsakdana. V sklepnem delu dogodka se bo predstavila skupina starejših in družabnikov, ki se mesečno srečuje v prostorih MGLC v Ustvarjalnem centru Švicarija, skupaj z občinstvom bodo srčno zapeli pesmi "Ko boš prišla na Bled" (Avtor besedila Frane Milčinski - "Ježek", avtor glasbe: Bojan Adamič) in "Danes bo srečen dan", ki jo je napisal in uglasbil Tomaž Domicelj.

Druženje pred in po dogodku ustvarja pogoje za nove prijateljske vezi in povezovanje, kar starejšim omogoča krepitev obstoječe socialne mreže ter odpira prostor za prijeten pogovor, predvsem pa ustvarja nepozabno druženje, kar je v pozni starosti redko. Zimzelene melodije pri starejših obudijo spomine na mladost, na dolgoletne prijatelje in znance, predvsem pa se z udeležbo na dogodku počutijo aktivne in enakovredne člane družbe, saj jim spremstvo prostovoljcev družabnikov zagotovi varno počutje. Z dogodkom želimo približati pomen družabništva k ohranjanju inkluzivne družbe in ozaveščati o medgeneracijskem sožitju, prepletanju temeljnih človeških vrednot, negovanju pozitivnih medsebojnih odnosov v družbi, prenosu znanja in zapuščine mlajšim. Vsak starejši mora biti slišan in del našega življenja, partner pri sprejemanju pomembnih odločitev in spoštovan državljan, ki ga bogati modrost in zakladnica izkušenj. Prizadevamo si, da bi med državljani okrepili zavest o pomenu družabništva za starejše in tretje življenjsko obdobje predstavili kot edinstveno obdobje, v katerem se nadaljuje vseživljenjsko učenje, aktivno udejstvovanje v kulturi, osebnostna rast in zorenje obenem pa tudi ohranjanje veščin.

Za člane humanitarnih in invalidskih organizacij je cena vstopnice 12 EUR, za ostale udeležence 15 EUR. Zbrana sredstva bomo namenili razvoju programa družabništva in zagovorništva za starejše v Sloveniji.

Dogodek sofinancira in podpira Mestna občina Ljubljana kot tudi druge organizacije.

Foto: Tatjana Splichal, Anjel Lavin