O-STA

9. Slovenska fotovoltaična konferenca na Fakulteti za elektrotehniko

Prodor naprednih tehnologij za izrabo obnovljivih virov energije in energetska draginja sta sprožila hiter razvoj in povečano povpraševanje po fotovoltaiki in z njo povezanim pridobivanjem električne energije iz sonca. V Sloveniji je bilo v letu 2022 zagnanih kar 12.231 sončnih elektrarn, kar je skoraj dvakrat toliko kot leto poprej. Po večini gre za male sončne elektrarne za samooskrbo gospodinjstev, ki se za investicijo v fotovoltaiko odločajo zaradi podražitev elektrike in napovedane spremembe uredbe o samooskrbi z elektriko, ki stopi v veljavo z naslednjim letom. Zaradi vedno večjega zanimanja za sončno energijo Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani organizira že 9. Slovensko fotovoltaično konferenco (SLO-PV), ki bo v sredo, 7. 6., med 9. in 15. uro na fakulteti.

Največji strokovni dogodek s področja fotovoltaike v državi

Na letošnji fotovoltaični konferenci bodo strokovnjaki spregovorili o najnovejših trendih s področja raziskav in razvoja sončnih celic, fotonapetostnih modulov, razsmernikov in fotonapetostnih sistemov. Predstavili bodo podrobne informacije o upravljanju in vzdrževanju fotonapetostnih sistemov, spregovorili o razvoju slovenskega fotovoltaičnega trga ter odgovorili na vprašanja glede postavitve sončne elektrarne in ogrevanja sanitarne vode s fotovoltaiko. Na konferenci, ki bo razdeljena v tri sklope, bo govora tudi o možnostih sodelovanja v energetski skupnosti, zelenem preboju in podnebni nevtralnosti. Dogodek bo pospremila sejemska predstavitev podjetij, ki ponujajo produkte in storitve na področju fotovoltaike in trajnostne energetike. Udeležba na konferenci je brezplačna, več informacij in program pa je na voljo na spletni strani: http://slo-pv.fe.uni-lj.si/.

Pomemben prispevek Slovencev k razvoju industrije sončnih celic

V Sloveniji k razvoju fotovoltaične industrije prispeva več raziskovalnih ekip. Samo na Univerzi v Ljubljani deluje 22 raziskovalcev, ki se ponašajo z izjemnimi uspehi. V začetku lanskega leta je dr. Marko Jošt iz Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko s sodelavci izdelal perovskitno-CIGS tandemsko sončno celico z do zdaj največjo, 24,2-% učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno. Dr. Marko Topič, predsednik 9. fotovoltaične konference, je bil več let predsednik Evropske tehnološke in inovacijske platforme za fotovoltaiko (ETIP PV), lani pa je za izjemne dosežke na področju fotovoltaike prejel Evropsko nagrado Alexander Edmond Becquerel.