O-STA

Afera CHF: Banke na kolenih!


Po pomembnih zmagah kreditojemalcev na vrhovnem in ustavnem sodišču v letošnjem maju, ki že vplivajo tudi na sodbe prvostopenjskih sodišč, se bo v zgodovino sporov kreditojemalcev v CHF z bankami zapisal še junij 2023, ko sta bili izdani dve pomembni sodbi Sodišča EU. Sodbi tožnikom umikata še zadnje ovire in dvome v možnost zmage na sodiščih.

Sodišče EU je v sodbi C-520/21 potrdilo, da banke v primeru dosojene ničnosti kreditne pogodbe niso upravičene do nadomestila za uporabo kapitala. Tovrstne zahtevke lahko uveljavljajo le kreditojemalci proti nepoštenim bankam. S tem je dokončno nastopil pravni položaj, v katerem bodo lahko potrošniki brez bojazni pred tovrstnimi nasprotnimi zahtevki bank uveljavljali obrestne zahtevke zoper banke.

Druga sodba SEU (C-287/22) pa je še pomembnejša za tiste kreditojemalce, ki zaradi naraslih kreditnih obrokov nimajo denarja za tožbo proti bankam. Ta sodba je izjemnega pomena, ker v odprtih pravdnih postopkih neposredno omogoča uspešno uveljavljanje začasnih odredb zoper banke, s katerimi bo neposredno v samih pravdnih postopkih dosežen odlog plačevanja mesečnih obrokov kreditov do pravnomočnega končanja pravd. Odvetnik Robert Preininger je ob tem poudaril:

"Zadržanje plačevanja obrokov kreditov bo sedaj dosegljivo brez nevarnosti, da bi banke na podlagi notarskih zapisov kot izvršilnih naslovov uspešno predlagale izvršbe zoper potrošnike. Ne gre torej več za nevarnost, da bi bili kreditojemalci izpostavljeni izvršbi ob prenehanju plačevanja mesečnih obrokov in bi šele v izvršilnih postopkih lahko dosegli odlog izvršbe. To bo za večino kreditojemalcev znatno olajšanje. Izvršilni postopki ne glede na kasnejša pravna sredstva in odloge izvršb povzročajo za dolžnike v teh postopkih številne nevšečnosti. Tega več ne bo."

Sodba je prišla še pravi čas pred novim velikim povišanjem obrokov, ki bo zadelo večino kreditojemalcev v naslednjem mesecu. Bliža se namreč čas, ko banke pošiljajo nov izračun obroka, ki bo zaradi rasti obrestne mere SARON in rasti tečaja švicarskega franka spet precej višji. Združenje Frank že skoraj leto dni zaman opozarja Ministrstvo za finance na nevzdržnost položaja kreditojemalcev zaradi nebrzdane rasti obrokov in na nujnost rešitve problematike kreditov v CHF.

Razvoj slovenske in evropske sodne prakse je pokazal, da so si banke naredile medvedjo uslugo z miniranjem zakona ZOPVTKK, s katerim smo hoteli izenačiti kredite v CHF s krediti sklenjenimi v EUR. Banke so kreditojemalce prisilile v sodne spore, ki pa bodo za banke bistveno dražji.

Sodba C-520/21

https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=274643&pageIndex=0&doclang=SL

Sodba C-287/22

https://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=274646&pageIndex=0&doclang=SL

Združenje Frank

Pula Ram SKUPASMOCNESS!