O-STA

Priprave na MetalDays v Velenju v polnem teku

25. julij 2023


Na Visti so se pripravljalna dela za festival Metaldays že začela. Celotno območje od Viste, območje Velenjske plaže in vse do Kinološkega društva Velenje bo od 30. julija do 6. avgusta, predvsem zaradi varnosti in boljšega nadzora nad dogajanjem na festivalu, tudi po priporočilu Policijske postaje Velenje, ograjeno in bo na voljo izključno udeležencem festivala. Območje Viste je že od včeraj in bo še vse do 7. avgusta zaprto za širšo javnost zaradi priprav in izvedbe festivala. Spremenjen bo tudi prometni režim: od 29. julija od 8. ure do 5. avgusta do 23. ure bo za promet zaprta cesta od krožišča pri Merkurju do podjetja Esotech. Prav tako bo na območju prireditve zaprta kolesarska steza. Obvozi bodo označeni. Zgodnji prihodi udeležencev festivala bodo potekali od četrtka, 27. julija, do sobote, 29. julija. V tem času bodo na odru Wunder beach bara na Velenjski plaži potekali že prvi koncerti. Mapo z označbo festivalskega dogajanja najdete na povezavi: https://www.metaldays.net/festival-map.

V času festivala bomo za Velenjčane in ostale turiste uredili nadomestno plažo, ki bo na začetku vrtičkarskega naselja Kunta Kinte v bližini Viste. Želimo si, da bi občanke in občani festival in udeležence gostoljubno sprejeli in da bi se vsi skupaj dobro počutili v našem lepem mestu.

Parkiranje za obiskovalce nadomestne plaže bo v dneh festivala omogočeno na parkirnem prostoru pod APS in pri objektu Galactica. Občankam in občanom priporočamo, da za obisk nadomestne plaže uporabijo brezplačen javni prevoz Lokalc, pridejo peš ali s kolesom. Dostop do nadomestne plaže bo potekal mimo športnih igrišč in Sporty bara. Da si bodo gostje festivala v dopoldanskem času lahko ogledali mesto, obiskali muzeje in druge turistične točke ter obiskali lokalne gostince, smo vzpostavili tudi dodatno avtobusno linijo z Viste v mesto. Avtobus bo vozil tudi do Kinološkega društva Velenje (AP podhod Pesje) od 8. do 16. ure po programu, ki ga pošiljamo v priponki.

Festivalski vrhunec se bo zgodil med ponedeljkom in petkom (med 31. julijem in 4. avgustom), ko bo nastopilo preko 100 glasbenih skupin, ki veljajo za vrh težkometalnega žanra. Vrstni red po dnevih je objavljen na uradni spletni strani festivala MetalDays: https://www.metaldays.net/running-order. Koncerti naj bi se začeli ob 14. uri in končali ob 1. uri zjutraj.

Na festivalu se bo v okviru Art tržnice, ki jo bo koordiniral Festival Velenje, predstavilo 11 ponudnikov in javnih zavodov. Lokalnim ustvarjalcem in umetnikom je organizator omogočil, da bodo brezplačno predstavljali in prodajali svoje izdelke. Javni zavodi bodo v okviru Art tržnice predstavljali svoje programe, ki so jih pripravili posebej za festival in so objavljeni na strani: https://www.visitsaleska.si/sl/vista/metaldays-festival/

Zavod za turizem Šaleške doline bo na v okviru posebne stojnice na plaži predstavljal in tržil turistične programe, edinstvene petzvezdične produkte in ponudbo aktivnosti na vodi.

Festival Metaldays že dolgo velja za zelen in okolju prijazen festival, ki s številčno ekipo skrbi, da je festivalsko območje urejeno. Tudi zato se bomo v okviru akcije Moje čisto Velenje in našimi dijaki in študenti potrudili, da bo tudi Velenje in okolica festivala urejena.

Festival MetalDays prinaša nove priložnosti tako lokalnim ponudnikom kot občanom ter ponuja možnosti za nadgradnjo obstoječe turistične, namestitvene in gostinske ponudbe. Kar precej Velenjčanov in Velenjčank je prepoznalo priložnost in so se odločili za oddajo svoje nepremičnine udeležencem festivala. Gostince, trgovine, taksiste in javne zavode smo obvestili o predvidenem dogajanju v mestu ter jih pozvali, da se s svojo ponudbo približajo gostom festivala. Ker v lokalni skupnosti želimo, da občanke in občane čim bolje informiramo o priložnostih festivala, smo na zborih krajanov v krajevnih skupnostih Stara vas, Pesje in Škale Hrastovec predstavili festival in hkrati dobili dosti povratnih informacij o zadržkih in strahovih lokalnega prebivalstva. Kljub temu verjamemo, da bomo pokazali gostoljubje navdušencem nad metalom, ki v večini veljajo za srčne in prijazne ljudi.

Več o festivalu MetalDays: https://www.visitsaleska.si/sl/events/metaldays/ in https://www.metaldays.net/

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje