O-STA

Notranjska prvič gostila državni tekmovanji v oranju

zmagovalca: levo Pate, desno Sinic

Ljubljana, 11. september 2023 - Na zemljiščih, s katerimi upravlja posestvo Grad Prestranek, se je pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in v soorganizaciji z Gradom Prestranek d.d., Občino Postojna, KGZS - KGZ Nova Gorica in Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma v soboto, 9. septembra, uspešno končalo 66. državno tekmovanje oračev Slovenije in 28. državno tekmovanje dijakov in študentov biotehniških šol v oranju. Pokroviteljica Državnega tekmovanja oračev Slovenije je bila gospa Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je tekmovanji tudi otvorila.

V okolici Prestranka so se najboljši slovenski orači pomerili v oranju strnišča in ledine, in sicer v dveh kategorijah - s plugi krajniki in z obračalnimi plugi. Kvaliteto oranja je ocenjevala strokovna komisija, vsak tekmovalec pa je moral v svojem nastopu preorati tekmovalno parcelo veliko 20 x 70 metrov.

Med trinajstimi tekmovalci iz petih slovenskih regij sta nova državna prvaka na 66. državnem tekmovanju oračev Slovenije postala Igor Pate z Dolenjske v kategoriji obračalni plugi, in Matej Sinic iz Prekmurja, ki je zmagal v kategoriji plugi krajniki. Oba bosta prihodnje leto zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu v svoji kategoriji. .

Na 28. državnem tekmovanju dijakov biotehniških šol so se pomerili štirje dijaki. V kategoriji oranje z obračalnim plugom je zmagal Medard Jamšek iz Biotehniškega centra Naklo, s plugom krajnikom pa se je najbolje odrezal Jože Sambt iz Biotehniške šole Rakičan.

Poleg glavnega tekmovalnega programa se je v organizaciji Zveze kmetic Slovenije odvilo tudi tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem in dvoosno prikolico. V kategoriji do 50 let je zmagala Dragica Himelrajh, v kategoriji nad 50 let pa Jožica Lakošek.

V spremljevalnem programu so na Gradu Prestranek potekala strokovna predavanja KGZ Nova Gorica, ogled farme Prestranek, jahanje za otroke v jahalnici na Gradu Prestranek in tržnica lokalnih dobrot.

Več informacij, rezultate in fotografije najdete na povezavi.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 75-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Irena Lipar

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov: irena.lipar@zotks.si

Telefon: 01/25 21 543