O-STA

Kratek vodnik po abonmajskih ciklih Slovenske filharmonije

Nova sezona Slovenske filharmonije

Kateri abonma izbrati?

Slovenska filharmonija stopa v novo koncertno sezono. Za svoje obiskovalce je tudi letos pripravila pet skrbno zasnovanih abonmajskih ciklov in abonma za najmlajše. Če še ne veste, katerega bi izbrali, smo za vas pripravili kratek vodnik po abonmajih in njihovih koncertih.

Ste velikopotezni? Vas pritegnejo velika simfonična dela?

Potem izberite cikel SMS / Same mogočne skladbe. Ta poustvarja pretežno znana dela iz simfonične zakladnice, med katerimi boste lahko slišali Koncert za violino in Četrto simfonijo Petra Iljiča Čajkovskega, Mahlerjevo Drugo simfonijo, Brahmsov Koncert za violino in violončelo ter veliko druge simfonične glasbe. Tudi v letošnji sezoni se bodo Orkestru Slovenske filharmonije pridružili vrhunski umetniki iz glasbenega sveta, kot so dirigent Douglas Boyd, violinista Gordan Nikolić in Boris Brovcin ter drugi. Abonma se bo na prvem koncertu sezone s Slovensko filharmonijo pričel z maestrom Charlesom Dutoitom, posebno zanimiv pa bo tudi zadnji koncert cikla, ko bo z orkestrom nastopil izjemni pianist Alexander Gadjiev.

Ste uglajeni? Radi prisluhnete dunajskim klasikom?

Za vas je cikel FKK / Filharmonični klasični koncerti, ki je poleg cikla SMS največji in najbolj priljubljen med abonmaji. Kot pove že njegovo ime, bodo na koncertih zazvenela številna klasična dela. Mojstrovine pretežno dunajskih in francoskih klasikov bodo dopolnila dela iz različnih slogovnih obdobij. V tem ciklu bo nastopila komaj petnajstletna izjemno nadarjena odlična violinistka Patricija Avšič, ki bo izvedla tehnično morda najzahtevnejši Koncert za violino v fis-molu Henryka Wieniawskega. Med sezono se bodo orkestru poleg drugih pridružili še izjemni interpret Mozartove glasbe Alexander Lonquich, dirigentka Grete Pedersen in neverjetni Wayne Marshall, ki bo kot dirigent in solist na klavirju izvedel znamenito Gershwinovo Rapsodijo v modrem, najlepše odlomke iz opere Porgy and Bess in obilico glasbe trenutno zelo popularnega Leonarda Bernsteina.

Ste drzni? Radi izstopite iz okvirov?

Potem boste uživali s ciklom SOS / Sodobne orkestrske skladbe. Namenjen je tistim, ki bi radi razširili svoje slušno obzorje z izborom najboljših novejših svetovnih glasbenih del in se soočili z aktualnimi temami sodobnega sveta. Vse premalokrat, če sploh kdaj, je bilo v Sloveniji mogoče slišati orkestrska dela velikanov glasbe našega časa, kot so Morton Feldman, Unsuk Chin, Bernd Alois Zimmermann, Claude Vivier, Iannis Xenakis in drugi. V ciklu SOS boste lahko nadoknadili vse zamujeno! Vsak koncert cikla spremljata dva dogodka - SIM / Sobotne izobraževalne matineje in pokoncertna druženja s skladatelji in izvajalci. Na vsakem od koncertov bodo zazvenela tudi dela slovenskih skladateljev Mateja Bonina, Larise Vrhunc, Janeza Matičiča ter Lojzeta Lebiča, ki bo skupaj s Slovensko filharmonijo praznoval svojo devetdesetletnico.

Radi prisluhnete sozvočju pevskih glasov in instrumentov?

Zagotovite si mesto VIP / Vokalno-instrumentalnega programa. Ta združuje Orkester in Zbor Slovenske filharmonije, ki bosta letošnjo sezono skupaj s solisti poustvarila dela Bacha, Vivaldija, Brucknerja in Dvořáka. V cikel nas bo vpeljal koncert, ki ga bo osmislila prijateljska vez med našim skladateljem in glasbenim kritikom Pavlom Mihelčičem ter češkim skladateljem Petrom Ebnom. V nadaljnjih večerih se bodo zboru in orkestru poleg odličnih pevskih solistov pridružili gostujoči dirigenti Philipp von Steinaecker, Federico Maria Sardelli, Holger Speck in Hossein Pishkar.

Ste izbirčni? Vas zanimajo globlja doživetja?

Pričaral vam jih bo PVC / Pretežno vokalni cikel. Skozi preplet besede in glasbe vas bo popeljal v svet čustev in globokega doživljanja. Tudi v sklopu cikla PVC bodo izvedena številna sodobnejša zborovska dela tako slovenskih kot tujih skladateljev, ki jih bodo poslušalcem približali predkoncertni pogovori ter pokoncertna druženja. Na prvem koncertu bodo skladbe nemških skladateljev dopolnila dela treh slovenskih skladateljic - Nine Šenk, Nane Forte in Tadeje Vulc. Slovensko bo obarvan tudi tretji koncert, na katerem bomo prisluhnili izboru vokalnih del skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija, ki bo Zbor Slovenske filharmonije tudi vodil.

Ste družinski človek? Imate radi zgodbe?

Potem recite DA! / Družinski abonma. Ta bo poskrbel za najmlajše poslušalce in jim glasbo predstavil skozi različne zgodbe. Letos bodo v ospredju skladatelji, ki so se v svojih skladbah navezovali na naravo. Koncertom Družinskega abonmaja smo letos zaradi izrednega zanimanja dodali ponovitvene termine.

Več o pestri koncertni ponudbi Slovenske filharmonije si lahko preberete na tej spletni strani kjer prav tako lahko izvedete spletni nakup abonmajev.

Nakup abonmajev je možen tudi na blagajni Slovenske filharmonije na Kongresnem trgu 10 vsak delavnik od 11.00 do 13.00 in od 15.00 do 17.00.

www.filharmonija.si