O-STA

Za vznesene │ SMS 2

harfistka Urška Križnik Zupan
dirigent Alejo Pérez

SMS 2 │ Za vznesene

12. in 13. oktober 2023 ob 19.30

Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije

Alejo Pérez dirigent

Urška Križnik Zupan harfa

Spored:

Richard Strauss: Štiri simfonične medigre iz opere Intermezzo

Simfonična fantazija na teme iz opere Žena brez sence

Zvonimir Ciglič: Concertino za harfo in godala

Aleksander Nikolajevič Skrjabin: Pesnitev ekstaze, op. 54

Poseben čar bo drugemu koncertnemu večeru abonmaja SMS dala članica Orkestra Slovenske filharmonije, harfistka Urška Križnik Zupan, ki bo nastopila kot solistka v Concertinu za harfo Zvonimirja Cigliča. Orkester bo poustvaril še instrumentalno razkošne Straussove simfonične medigre in fantazije ter čutno Pesnitev ekstaze skladateljskega mistika Aleksandra Skrjabina. Dirigentska palica bo v rokah maestra Aleja Péreza.

Argentinski dirigent Alejo Pérez se na mednarodnem opernem in koncertnem področju uveljavlja z izjemnim občutkom za podrobnosti najkompleksnejših glasbenih partitur. V zadnjih letih je nanizal nekaj odmevnih nastopov, med njimi na Salzburškem festivalu z Gounodovim Faustom v izvedbi Dunajskih filharmonikov, v gledališču Teatro Colón v Buenos Airesu (Parsifal, Kavalir z rožo, Ariadna na Naksosu), v Semperjevi operi v Dresdnu in Lirični operi iz Chicaga. V sezoni 2023/24 bo gostoval pri novih uprizoritvah Janáčkove Katje Kabanove v Semperjevi operi v Dresdnu in Henzejeve opere Gogo no Eiko (Mornar, ki je izdal morje) v Tokijski operi Nikikai. Kot glasbeni direktor od septembra 2019 deluje v Flamski operi, s katero je v zadnjih letih pripravil nekaj odmevnih opernih uprizoritev (Peleas in Melisanda, Lohengrin, Don Carlos ...). Kot gostujoči dirigent je sodeloval s Filharmoničnim orkestrom Francoskega radia, Tokijskim metropolitanskim simfoničnim orkestrom, Orkestrom Philharmonia, Orkestrom romanske Švice in Simfoničnim orkestrom SWR iz Stuttgarta. Med letoma 2009 in 2012 je bil glasbeni vodja Argentinskega gledališča La Plata. Leta 2010, v obdobju umetniškega vodenja Gerarda Mortiera, je postal eden glavnih dirigentov Kraljevega gledališča Madrid. Redno gostuje v gledališču Teatro Colón v Buenos Airesu, Lyonski operi, Tokijski operi Nikikai ter v opernih hišah v Rimu, Kölnu, Frankfurtu, Stuttgartu, Leipzigu in Oslu. V domačem Buenos Airesu je ob klavirju študiral tudi kompozicijo in dirigiranje, kasneje pa se je izpopolnjeval še v Karlsruheju pri Petru Eötvösu. Leta 2019 je za svoje umetniške dosežke prejel platinasto nagrado Konex.

Glasbena pot harfistke Urške Križnik Zupan se je začela s klavirjem, pozneje pa jo je čar zvoka strun pripeljal do harfe. V času študija je imela dva predana in priznana mentorja in profesorja, in sicer prof. Daliborja Bernatovića ter prof. Rudo Ravnik Kosi, pri kateri je leta 2003 diplomirala na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Poleg formalnega izobraževanja se je udeležila več mojstrskih tečajev za solistično in komorno muziciranje, kjer je izpopolnjevala svoje glasbene veščine pod vodstvom priznanih profesorjev. Že med študijem je koncertirala tako kot solistka kot tudi v različnih komornih skupinah na mnogih glasbenih festivalih, med katerimi velja omeniti Festival Ljubljana, Piranske glasbene večere, Festival Slowind, Vranske poletne večere, in v Komornem studiu programa ARS. Prejela je več nagrad na državnih glasbenih tekmovanjih, bila pa je tudi prejemnica štipendije kluba Soroptimist, kar je bila dodatna potrditev njenega talenta in trdega dela. Ob koncertiranju se že vrsto let posveča tudi pedagoškemu delu, kjer prenaša znanje na glasbeno nadarjene mlajše generacije. Posebno mesto v njenem ustvarjanju zavzema slovenska glasba za harfo, saj je krstno izvedla številne skladbe slovenskih skladateljev. Snemala je za arhiv Radia Slovenija. Pri ZKP RTV je leta 2022 izšla zgoščenka Večerna sanjarjenja s sopranistko Andrejo Zakonjšek Krt. Od leta 2003 je solo harfistka v Orkestru Slovenske filharmonije.