O-STA

Sophijin simpozij - Materializem brez materije

Vabilo-foto

Založba Sophia v sodelovanju z Galerijo ŠKUC in ZRC SAZU

Spoštovane, spoštovani,

v sklopu jesenskega cikla Sophijinega simpozija, javnih pogovorov in razprav med 16. oktobrom in 20. novembrom, vas vabimo na uvodno razpravo ob knjigi filozofinje dr. Lee Kuhar Materializem brez materije: Marxova teorija predmetov,

v ponedeljek, 16. oktobra, ob 19. uri v Galeriji ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana.

Sodelujejo: avtorica knjige dr. Lea Kuhar, recenzenta dr. Lev Kreft in dr. Samo Tomšič, pisec spremne besede in profesor filozofije na Fakulteti za upodabljajoče umetnosti v Hamburgu, ter dr. Rok Benčin s Filozofskega inštituta ZRC SAZU.

Branje Marxove kritike politične ekonomije skozi prizmo predmetov in predmetnosti prinaša dve novosti: po eni strani razširja razumevanje klasičnih vprašanj, ki so v zadnjem stoletju in pol zaznamovala marksizem, po drugi strani pa omogoča povsem nove uvide v obstoječo marksistično misel. Razprava se bo tako osredotočila na doslej zapostavljene teme: kako je Marx razumel predmetnost in materijo? Ali obstaja nekaj takega kot Marxova teorija predmetov? Kako lahko razumemo Marxov pojem "materiature" in zakaj ta označuje posebno obliko predmetnosti? Kakšne implikacije ima obrat k predmetom v teorijah, ki vidijo bodisi proletariat bodisi kapital kot revolucionarni subjekt zgodovinskega procesa? In kakšna je aktualizacija Marxovega pojmovanja predmetnosti v kontekstu širših razprav, ki so postale prevladujoče v zadnjih petnajstih letih, predvsem v sodobni francoski filozofiji in filozofiji t. i. novih materializmov oziroma spekulativnega realizma?

S prepletom treh diskurzov, znanstvenega, filozofskega in političnega, je Marxova kritika politične ekonomije epistemološko zasnovana tako, da lahko skupaj premišlja nujnost in kontingenco, torej vse prežemajoče samooplajanje presežne vrednosti in kontingentni moment družbene strukture, ki je omogočil njen nastanek. To ima posledice za razumevanje političnega boja danes oziroma pogojev možnosti nastanka novega družbenega upredmetovanja.

Vabljeni k dejavni udeležbi!

Več o knjigi in avtorici na spletni strani založbe www.zalozba-sophia.si

Sophijin simpozij organizira Založba Sophia. Poteka med 16. oktobrom in 20. novembrom v sodelovanju z Galerijo ŠKUC, Knjigarno Azil ZRC SAZU, Galerijo Cukrarna ter ob podpori Javne agencije za knjigo Republike Slovenije.