O-STA

Na svetovnem prvenstvu v oranju drugič zapored bronasto odličje

Igor Pate za Slovenijo ponovil lanski uspeh

Ljubljana, 17. oktober 2023 - V Latviji se je končalo 68. svetovno prvenstvo v oranju (68th World Ploughing Contest), ki je potekalo 13. in 14. oktobra. Za slovensko ekipo je bilo drugo leto zapored zelo uspešno, saj je Igor Pate z obračalnim plugom zasedel skupno tretje mesto, Anton Filak pa s plugom krajnikom skupno deveto mesto.

Po nekajdnevnih treningih se je najboljših 46 oračev iz 24 držav na zemljiščih v okolici mesta Kuldiga najprej pomerilo v oranju strnišča, naslednji dan pa še v oranju ledine. Slovenijo sta zastopala Igor Pate v kategoriji obračalni plugi in Anton Filak v kategoriji plugi krajniki.

Prvi dan pri oranju strnišča je Igor Pate z obračalnim plugom zasedel četrto mesto, medtem ko si je Anton Filak s plugom krajnikom delil osmo mesto. Drugi dan so se najboljši orači pomerili še v oranju ledine, kjer je Pate z obračalnim plugom dosegel tretje mesto, kar je v skupni razvrstitvi v kategoriji obračalni plugi pomenilo tretje mesto in drugo bronasto medaljo za Slovenijo, odkar se naši orači udeležujejo svetovnega tekmovanja. Anton Filak je s plugom krajnikom na ledini zasedel 11. mesto, v skupni razvrstitvi pa je bil na koncu deveti.

V obeh kategorijah sta se zmage tako kot lansko leto veselila orača iz Republike Irske, v kategoriji obračalnih plugov je zmagal John Whelan, v kategoriji plugov krajnikov pa Eamonn Tracey.

Slovensko ekipo so spremljali Marjan Kardinar, predstavnik ZOTKS in član predsedstva World Ploughing Organisation, Igor Hrovatič, vodja ekipe in sodnik na tekmovanju ter spremljevalca Boštjan Bobnar in Gašper Filak.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 75-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Irena Lipar

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, 1000 Ljubljana

E-naslov in telefon: irena.lipar@zotks.si; 01/25 21 543