O-STA

FoodConscious - za manj zavržene hrane v gostinstvu

Mednarodni projekt FoodConscious, ki ga sofinancira Evropska komisija v okviru programa Erasmus+, poteka pod vodstvom WULS-SGGW. V njegovem okviru partnerji iz 5 evropskih držav - Poljske, Grčije, Slovenije, Španije in Italije - razvijajo inovativne programe usposabljanja, osredotočene na zmanjšanje količine odpadne hrane v sektorju gostinskih storitev.

Primarni cilj projekta je ozaveščanje in prepoznavanje potrebnih veščin, ki jih morajo podjetja in zaposleni v gostinstvu razviti, da bi lahko prispevali k učinkovitemu upravljanju proizvodnje hrane in zmanjševanju živilskih odpadkov. Poleg tega želimo oblikovati program usposabljanja, integriran z obstoječimi programi in usmeritve, ki bodo ozavestile bodoče zaposlene v sektorju o potrebah po zmanjševanju živilskih odpadkov in delu v smeri trajnostnega razvoja prehranskega sistema, s čimer se bo povečala tudi ozaveščenost potrošnikov in gostov v gostinskem sektorju.

Pomembna naloga projekta je pripraviti izobraževalce in bodoče strokovnjake živilske industrije za učinkovito usmerjanje udeležencev usposabljanja k ekološkim veščinam in trajnostnim praksam pri upravljanju proizvodnje hrane. Ekipa FoodConscious bo zagotovila brezplačen spletni vodnik o preprečevanju potrate hrane v gostinskem sektorju, vključno z izčrpnim kompletom orodij za samoocenjevanje in ustreznim gradivom za usposabljanje za izobraževalce in zaposlene v izobraževalnih ustanovah. 28. in 29. avgusta 2023 je na sedežu ŠC Velenje v Velenju potekalo prvo srečanje partnerjev projekta FoodConscious v živo.

Srečanja so se (poleg slovenskih gostiteljev) udeležili partnerji iz Poljske in Španije. Preko video povezave so se pridružili še partnerji iz Grčije in Italije. Namen srečanja je bil predstaviti rezultate dosedanjih nacionalnih raziskav in izvesti analizo potreb po usposabljanju na področju zmanjševanja zavržene hrane. Ta dognanja bodo uporabljena za razvoj ustreznih orodij za usposabljanje za gostinski sektor.