O-STA

V novi beli knjigi fundacije Tholos Foundation je navedeno, da varnejše nikotinske alternative vodijo k znatnemu zmanjšanju števila kadilcev

WASHINGTON--(BUSINESS WIRE)-- Fundacija Tholos Foundation je v sodelovanju z japonskim inštitutom Pacific Alliance in švedskim svetovalnim podjetjem Scantech Strategy Advisors danes objavila politični dokument Varnejši nikotin deluje (Safer Nicotine Works) o tem, kako sta Švedska in Japonska z uvedbo varnejših alternativnih nikotinskih izdelkov uspešno zmanjšali število kadilcev.

V tem dokumentu je preučen vpliv oralnega nikotina in segrevanega tobaka na stopnjo kajenja na Švedskem in Japonskem. Dokument sledi raziskavi Vaping Works, v kateri so bile preučene izkušnje z vapingom v štirih državah. Ta raziskava je pokazala, da se je v državah, ki so sprejele vaping, kot so Združeno kraljestvo, Francija, Kanada in Nova Zelandija, število kadilcev zmanjšalo dvakrat hitreje od svetovnega povprečja.

Na Japonskem se je z uvedbo segrevanih tobačnih izdelkov delež kadilcev med moškimi prvič občutno zmanjšal pod 30 %, s čimer se je obrnila prejšnja stagnacija.

Švedska, kjer je stopnja kajenja 5,6-odstotna1, je pripravljena, da v letu dni postane "nekadilska". Nedavno zmanjšanje števila kadilcev gre pripisati povečanju števila nikotinskih vrečk, ki so bile uvedene leta 2019.

Raziskava fundacije Tholos Foundation kaže, da so se potrošniki v obeh državah odločili za varnejše alternative. Ključna vloga oblikovalcev politik je bila zagotoviti, da bodo te alternative dostopne in izvedljive. Podatki potrjujejo, da varnejši nikotin bistveno pripomore k opuščanju kajenja. Z varnejšimi nikotinskimi izdelki, kot so vaping, segreti tobak, nikotinske vrečke in snus, se število kadilcev hitro zmanjšuje.

Podpredsednik fundacije Tholos Foundation Lorenzo Montanari je o ugotovitvah povedal:

Varnejši nikotin dobesedno rešuje življenja po vsem svetu. Izkušnje Švedske in Japonske, pa tudi Združenega kraljestva, Kanade, Nove Zelandije in Francije dokazujejo, da se ljudje v velikem številu odločajo za varnejše izdelke, če imajo dostop do njih. Zdaj imamo na voljo orodja, ki jih potrebujemo v boju proti škodljivemu visokemu deležu kadilcev: vlade po vsem svetu morajo zdaj svojim državljanom pomagati, da se odločijo za boljšo izbiro.

Uspeh Švedske in Japonske pri zmanjševanju stopnje kajenja kaže na učinkovitost celovitih strategij nadzora nad tobakom. Uredili sta alternativne nikotinske izdelke, pri čemer sta dali prednost javnemu zdravju. Izkušnje Švedske in Japonske so ključne izkušnje za države, ki si prizadevajo za zmanjšanje kajenja in spodbujanje alternativ brez kajenja. Z omogočanjem dostopa do varnejših alternativnih nikotinskih izdelkov in izvajanjem ustreznih predpisov lahko države bistveno izboljšajo rezultate na področju javnega zdravja in obravnavajo kajenje.

Povezava na popolno poročilo je na voljo tukaj https://tholosfoundation.org/wp-content/uploads/2023/10/Tholos-Safer-Nicotine-Works.pdf.

1 Uporaba tobačnih in nikotinskih izdelkov pri odraslih - Švedska agencija za javno zdravje (folkhalsomyndigheten.se)

Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoc in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.

Kontaktni podatki

Lorenzo Montanari
E-naslov: lmontanari@tholosfoundation.org

Vir: Tholos Foundation