O-STA

Poljska nogometna zveza bo gradila Nacionalni nogometni center za treninge, raziskave in usposabljanje trenerjev

Avtor fotografij: Lukasz Grochala/Cyfrasport
Avtor fotografij: Lukasz Grochala/Cyfrasport
Avtor fotografij: Lukasz Grochala/Cyfrasport

Poljska nogometna zveza (PZPN) bo v Otwocku na Poljskem s sredstvi iz državnega proračuna zgradila Nacionalni nogometni center za treninge, raziskave in usposabljanje trenerjev. Izgradnja se bo predvidoma izvajala v letih 2024-2027. Celotna vrednost naložbe naj bi znašala prek 400 milijonov poljskih zlotov (PLN), kar je okoli 90 milijonov evrov. Načrtovana naložba je namenjena podpori razvoju športa, usposabljanju trenerjev in sodnikov ter razvoju igralcev, upoštevali pa bodo tudi osebe s posebnimi potrebami ter tako spodbujali igranje nogometa in fizično aktivnost.

"Vsaka državna reprezentanca bi morala imeti svoj lastni "dom". Vzpostavitev tega centra bo za nas ključna naložba. Zagotovila bo optimalno raven razvoja nogometašic in nogometašev ter celotne discipline in nam omogočila dohiteti najboljše evropske zveze", pravi Cezary Kulesza, predsednik Poljske nogometne zveze (PZPN).

Ustanovitev Nacionalnega nogometnega centra je strateška naložba v nadaljnji razvoj nogometa na Poljskem. To vključuje tako razvoj mladinskih državnih reprezentanc kot usposabljanje sodnikov in trenerjev. Prav tako pa bi v okviru centra potekale raziskave in uvajanje inovativnih metod in tehnologij ter organizacija mednarodnih kvalifikacijskih turnirjev vključno z dvoranskim nogometom (futsalom), nogometom na mivki, e-športom in teqballom.

Nacionalni nogometni center se bo razprostiral na 12 hektarih zemljišča v Otwocku in bo obsegal osem travnatih igrišč in eno pokrito igrišče (dvorana). V njem bodo tudi specializirana dvorana za futsal, dve igrišči za nogomet na mivki (od tega eno pokrito), medicinski center in skladišče opreme. Poleg tega pa bo del centra še sodobna upravno-izobraževalna stavba s podzemno garažo, hotel in športni dom, kjer bodo lahko bivali športnice in športniki, ki bodo trenirali v Šoli športnega mojstrstva.

"Ustanovitev nacionalnega centra je nujen pogoj, da lahko sploh razmišljamo o rednih udeležbah na tekmah za najprestižnejše nogometne trofeje. V pretekli sezoni so se kar tri poljske reprezentance uvrstile na zaključne turnirje mladinskih evropskih prvenstev, kar se doslej v enem letu še ni zgodilo. Razvoj infrastrukture bo zagotovo prispeval k temu, da takšni dogodki ne bodo le izjema, pač pa pravilo", je dejal predsednik Poljske nogometne zveze.

"Ta sodoben vadbeni center, ki je namenjen vsem poljskim državnim nogometnim reprezentancam, bo trajno rešil mnoga organizacijska vprašanja, hkrati pa omogočil standard, potreben za dvig individualne in ekipne usposobljenosti. Tukaj bodo imele poljske reprezentance idealne pogoje za vadbo pred najpomembnejšimi tekmovanji", poudarja Łukasz Wachowski, generalni sekretar Poljske nogometne zveze.

Nacionalni nogometni center za treninge, raziskave in usposabljanje trenerjev bo namenjen vadbi in usposabljanju vseh poljskih nogometnih reprezentanc - moške (A, U-21, U-20, U-19, U-18, U-17, U-16, U-15) in ženske (A, U-19, U-17, U-15), reprezentance v futsalu (A, U-19, A-ženske) ter reprezentance v nogometu na mivki (A, U-21). Center bo namenjen tudi usposabljanju trenerjev in sodnikov (Šola trenerjev PZPN, Center za usposabljanje sodnikov in VAR) ter organizaciji vseh izobraževalnih aktivnosti PZPN.

V Nacionalnem nogometni centru bodo izvajali tudi raziskave na področju razvoja nogometa ter koordinirali uvajanje sodobnih metod in rešitev v procese športnega usposabljanja. "Povezovanje usposabljanja in znanstveno-raziskovalnega dela bo zagotovo prineslo dobre rezultate ne le za poljski nogomet, pač pa za celoten šport v naši državi. Z enim najsodobnejših in najboljših centrov v Evropi bomo imeli priložnost optimalno izkoristiti veščine strokovnjakov, ki delajo z reprezentancami", je dodal generalni sekretar Poljske nogometne zveze.

Druga velika prednost Nacionalnega nogometnega centra za treninge, raziskave in usposabljanje trenerjev je njegova lokacija. Otwock, ki je le 25 kilometrov oddaljen od prestolnice in ima z Varšavo odlično povezavo, nudi potreben mir in zatišje. Nacionalni nogometni center bo eden najsodobnejših tovrstnih objektov na stari celini, kot protiutež pa Otwock nudi posebno zgodovinsko vzdušje. Več kot 100 let stara stavba mestne hiše, slikovita reka Świder ter v posebnem slogu zgrajena Gurewiczeva vila, ki je ena najstarejših lesenih stavb v Evropi - to je vsekakor vredno ogleda! https://www.poland.travel/en