O-STA

Prireditve založb Kooperative THD na 39. Slovenskem knjižnem sejmu

Foto

Prireditve založb Kooperative THD na 39. Slovenskem knjižnem sejmu na Pisateljskem odru od srede do petka ob 19.00 + zaključna prireditev na Velikem odru

Sreda, 22. 11., ob 19.00, Pisateljski oder

Pogovor VEDNOST_TRANS-VEDNOST

Pogovor želi transgresirati tradicionalne epistemološke okvire razumevanja vednosti. Spraševali se bomo, ali so možne nove epistemologije vednosti, ki vključujejo: 1. arheologije vednosti, ki razkrivajo izjave, elementarne enote diskurzivnih formacij kot dogodke (Foucault), 2. tihe, implicitne vednosti, ki so nasprotje eksplicitni, formalizirani, diskurzivni vednosti (Polanyi), ter 3. arheološki in genealoški premislek transvednosti, ki je vstop v transspolno diskurzivnost (Kotnik).

Sodelujejo: Vlado Kotnik, Nina Cvar, Magdalena Germek

Četrtek, 23. 11., ob 19.00, Pisateljski oder

Pogovor SPOL_RASA_RAZRED_IZKORIŠČANJE

Heterogenost feminističnih in dekolonialnih študij je v zadnjih desetletjih v humanistiko vnesla številne premisleke o zatiranju na podlagi spola in "rase". Nekateri pristopi posamična zatiranja opazujejo kot neodvisna od drugih družbenih pojavov in mehanizmov, kar pomeni, da jih iztrgajo iz zgodovine. Spet drugi jih obravnavajo v njihovem prepletu, a še vedno kot esencializirane pojave v družbenih antagonizmih. T. i. neoliberalnemu obratu je v zahodnem akademskem prostoru sledil še t. i. kulturni obrat, ki je opuščal historizacijo teh pojavov in njihov premislek znotraj družbenih razmerij. Ta razmerja so v razredni družbi vselej izkoriščevalska razredna razmerja. Zato se bomo v pogovoru osredotočili prav na sistemsko zraščenost razrednega izkoriščanja ter patriarhalnega in rasnega zatiranja z interesi kapitala. Govorili bomo o napadu kapitala na reproduktivne pravice in o antagonizmih v t. i. kolonialnem razmerju.

Sodelujejo: Lilijana Burcar, Aleksandra Gačić, Blaž Gselman

Petek, 24. 11., ob 19.00, Pisateljski oder

Pogovor RELIGIJA_VOJNE

V času, ko smo ponovno priče izvrševanju najhujših mednarodnih hudodelstev, se bomo pogovarjali, kako ideje in institucije, ki zatrjujejo širjenje ljubezni in sočutja, postanejo orodje etno-nacionalističnih kolonialnih politik preganjanja, ubijanja in podjarmljanja. So skupnosti, ki zahtevajo absolutno verovanje in odsotnost kritičnega dvoma, v svoji biti lahko zares demokratične, enakopravne in vključujoče, kakršne naj bodo družbe boljše prihodnosti?

Z novinarjem javne RTV SLO Borisom Vasevom in profesorjem sociologije religije Alešem Črničem s Fakultete za družbene vede se bo pogovarjala novinarka Kristina Božič.

Nedelja, 26. 11., sklepni dogodek ob 15.00 na Velikem odru

SPANJE_SANJE

Dramaturgija in idejna zasnova: Magdalena Germek

Nastopajo: igralec Marko Mandić, glasbena skupina ZircuS in filozofinja Magdalena Germek

Dogodke organizira: Kooperativa THD, konzorcij petih humanističnih založb (Založba /*cf., DTP Analecta, Krtina, Sophia, Studia humanitatis).

Vabljeni!