O-STA

Romantični spored tretjega koncerta abonmaja SMS Orkestra Slovenske filharmonije

klarinetist Massimiliano Miani
violistka Tomoko Akasaka
dirigent Douglas Boyd

Za romantike

14. in 15.december 2023 ob 19.30

Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije

Douglas Boyd dirigent

Massimiliano Miani klarinet

Tomoko Akasaka viola

Spored:

Peter Iljič Čajkovski: Poloneza in valček iz opere Evgenij Onjegin, op. 24

Max Bruch: Koncert za klarinet, violo in orkester v e-molu, op. 88

Peter Iljič Čajkovski: Simfonija št. 4 v f-molu, op. 36

Romantični spored tretjega koncerta abonmaja SMS vam bo ob rahločutni spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije na oder prinesel intimni ples klarineta in viole skladatelja Maxa Brucha. V uvodu in zaključku večera pa bo taktirka angleškega dirigenta Douglasa Boyda priklicala glasbo samega kralja ruske romantike Petra Iljiča Čajkovskega.

Klarinetist Massimiliano Miani je z najvišjo oceno diplomiral na Konservatoriju za glasbo v Trstu in cum laude v koncertnem razredu Milana Řeřiche na Konservatoriju italijanske Švice v Luganu. Iz klarineta se je izpopolnjeval tudi pri Lorenzu Guzzoniju, Matetu Bekavcu, Martinu Spangenbergu in Thomasu Friedliju, komorno igro pa je študiral pri Pieru Narcisu Masiju. Med letoma 2006 in 2008 je bil prvi klarinetist Simfoničnega orkestra Furlanije − Julijske krajine, od leta 2008 pa je prvi klarinetist Orkestra Slovenske filharmonije. Igral je z Londonskim kraljevim filharmoničnim orkestrom, orkestrom Maggio Musicale Fiorentino iz Firenc, orkestrom rimske Opere, orkestrom Verdijevega gledališča iz Trsta ter pod taktirko dirigentov Charlesa Dutoita, Vladimirja Fedosejeva, Valerija Gergijeva, Mihaila Jurovskega, Daniela Hardinga, Nevilla Marrinerja, Zubina Mehte in Riccarda Mutija. Kot solist je igral z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom slovaškega radija, Simfoničnim orkestrom Furlanije − Julijske krajine, Komornim orkestrom Praškega simfoničnega orkestra in Komornim orkestrom Ferrucio Busoni. Leta 2011 je kot solist z Orkestrom Slovenske filharmonije nastopal na Stingovi turneji Symphonicity s postanki v Monte Carlu, Nimesu, St. Maloju du Boisu, Lyonu in Ljubljani. Miani je na državnih in mednarodnih tekmovanjih za klarinet in komorno glasbo prejel več nagrad. Bil je profesor klarineta na konservatorijih v mestih Riva del Garda in Trapani ter v Trstu in Vidmu. Massimiliano Miani je nosilec naziva "Yamaha umetnik".

Violistka Tomoko Akasaka je kot solistka in komorna glasbenica nastopala po vsem svetu in za svoje nastope prejela številne nagrade. Kot solistka se je predstavila s Simfoničnim orkestrom Bavarskega radia, Münchenskim in Ženevskim komornim orkestrom, Kremerato Baltico, Venezuelskim simfoničnim orkestrom, Jugozahodnim nemškim komornim orkestrom Pforzheim in Japonskim komornim orkestrom pod vodstvom dirigentov, kot so Seidži Ozava, Johannes Kalitzke, Raman Kofman, Kazuki Yamada, Günther Herbig idr. Kot komorna glasbenica je sodelovala z Mstislavom Rostropovičem, Danielom Hopom, Gidonom Kremerjem, Philippom Jarousskyjem, Mišo Majskim, Patricijo Kopačinsko, s kvarteti Ébène, Jerusalem in Kuss ter na mednarodnih glasbenih festivalih, kot so Salzburški festival, Festival komorne glasbe Lockenhaus, Festival Mecklenburg-Vorpommern, BBC Proms, Festival Saito Kinen, Festival Pablo Casals, Luzernski festival, Verbier Festival, Kronberg Festival, Rio de Janeiro Festival, Schubertiada v Schwarzenbergu, Glasbeni dnevi v San Franciscu itd. Nastopila je na koncertnih prizoriščih, kot so Concertgebouw v Amsterdamu, Konzerthaus Berlin in Berlinska filharmonija, Filharmonija na Labi v Hamburgu, Kraljeva Albertova in Wigmorjeva dvorana v Londonu, Konzerthaus na Dunaju, Tonhalle v Zürichu, Dvorana Suntory v Tokiu, dvorec Nymphenburg v Münchnu, Veliko gledališče v Šanghaju, Nacionalni center za uprizoritvene umetnosti v Pekingu in Viktorijina dvorana v Ženevi. Serijo njenih recitalov v Ženevi in Tokiu sta prenašala Swiss Romande in japonska javna radiotelevizija NHK. Študirala je pri Nobuko Imai, pri kateri je bila kasneje docentka na Konservatoriju za glasbo v Ženevi. Poleg tega je delovala kot gostujoča profesorica na konservatoriju v Neuchâtelu, od leta 2019 pa je profesorica violine na Visoki šoli za glasbo v Münstru.