O-STA

Izberi študij, ki ti bo pisan na kožo!

Si predstavljaš, da bi več kot tretjino življenja počel nekaj, kar ti niti približno ni pisano na kožo? Študij določa vsakodnevno rutino, obveznosti, cilje, vrednote in nenazadnje tudi osebnostno rast, zato se mora vsak posameznik dobro zavedati, da lahko odločitev o študiju zelo vpliva na njegovo prihodnost. Izbira študija je zato ena najpomembnejših odločitev, ki jo sprejmeš v življenju.

Danes je na razpolago ogromno različnih študijskih programov, zato, preden se odločiš za študij, dobro premisli o prednostih in slabostih, ki jih ta nosi s seboj.

Praksa dela mojstra

Teorija ali praksa? Oboje, a v pravi meri. Najprej moramo pridobiti teoretično znanje, da ga lahko uporabimo v praksi. Ti pa lahko teoretično znanje že na predavanjih zelo približajo profesorji, ki dejansko izhajajo iz prakse in predavano teorijo tudi sami prakticirajo.

Kako pomemben je prenos teoretičnih znanj v prakso, se zavedajo tudi na GEA College, kjer že od začetka študija stremijo k povezovanju mlajših generacij z gospodarstvom. To delajo na različne načine. Od tega, da kot goste na predavanja povabijo uspešne podjetnike in managerje, ki s študenti delijo svoje izkušnje in nasvete, do tega, da študente peljejo na obisk k različnim podjetjem, kjer lahko dobijo konkretnejši vpogled v delovanje podjetij.

Kot primer dobre prakse velja omeniti tudi Študentski izziv - študentje v okviru rednega študija pod vodstvom mentorjev več mesecev rešujejo resnični poslovni izziv podjetja in rešitve predstavijo predstavnikom podjetja. Tako pri študentih spodbujajo podjetniško miselnost in podjetniški način delovanja. Kot zelo uspešen pa se je izkazal tudi mentorski program s Slovenian Business Club (SBC), v okviru katerega na GEA College z namenom izmenjave izkušenj in znanja s področja podjetništva, poslovanja in gradnje karierne poti povezujejo študente z uspešnimi in prepoznavnimi slovenskimi mentorji, ki so člani SBC.

Prednosti manjših fakultet

Manjše fakultete imajo številne prednosti. Ena izmed njih je delo v manjših skupinah, kjer se ti lahko profesorji bolj posvetijo, ti pomagajo in spremljajo tvoj napredek. Amaris Djordjević je na GEA College posebej všeč prav osebni pristop: "Nisi samo številka. Si ime in priimek. Točno vedo, kaj so tvoje karierne usmeritve, kaj si želiš, in ti maksimalno pri tem pomagajo."

Pridobivanje znanja in izkušenj v tujini

Veliko študentov si med študijem želi pridobiti mednarodne izkušnje, zato je pomembno, da si izbereš študij, ki takšne izmenjave omogoča. Izkušnje v tujini ne le razširijo obzorja, ampak omogočajo, da se spoznaš in soočiš z različnimi kulturami, delovnimi okolji in izzivi. Študijska izmenjava, še posebej v sodelovanju s priznanimi univerzami ali podjetji, predstavlja edinstveno priložnost za razvoj mednarodne perspektive in pridobitev globalnih kompetenc. Kot pravi Eva Karin Potrč, študentka 3. letnika GEA College - Fakultete za podjetništvo, so izmenjave velika prednost študijskega programa. "Na naši fakulteti imamo partnerstva z več kot 60 fakultetami po svetu. In zaradi majhnosti fakultete lahko na vrsto za Erasmus izmenjavo pride čisto vsak. Všeč pa mi je tudi, da imamo možnost pridobitve dvojne diplome - z enoletnim študijem na partnerski univerzi v ZDA lahko namreč pridobimo poleg evropske tudi ameriško diplomo."

Izberi poklic prihodnosti

Pri izbiri študija je pomembno, da preučiš, katere poklice omogoča izbrana študijska smer, in se pozanimaš o zaposlitvenih možnostih ter povpraševanju na trgu dela. Dobro je, da se odločiš za smer, ki ima perspektivo in te bo hkrati usmerila na poklicno pot, ki te zanima. Lahko je to informacijska in kibernetska varnosti, ki je v sodobni družbi ključnega pomena, upravljanje tega pa je izjemno pomemben dejavnik uspešnega poslovanja in preživetja na konkurenčnem trgu. Eno izmed področij prihodnosti (in vsekakor tudi sedanjosti) je na primer digitalni marketing - danes skoraj ne najdemo več podjetja, ki ne bi bilo prisotno na spletu in na vsaj enem družbenem omrežju. Strokovnjaki za digitalni marketing so zato izredno iskan profil. Če pa želiš postati "sam svoj šef", ali morda že nabiraš izkušnje v družinskem podjetju, pa ti bodo podjetniške veščine prišle še kako prav.

Zato, preden se odločiš za študij, premisli o tem, kako lahko tvoja izbira sovpada z rastočimi potrebami na trgu dela in ti odpre vrata do uspešne kariere v prihodnosti.

Izbira študija torej ni le naložba v izobrazbo, je tudi naložba v lastno prihodnost.