O-STA

Westinghouse in Gospodarska zbornica Slovenije gostita dogodek za dobavitelje za uvajanje reaktorjev AP1000® in postavitev majhnega modularnega reaktorja AP300™

KRŠKO, Slovenija--(BUSINESS WIRE)-- Westinghouse Electric Company in Gospodarska zbornica Slovenije sta nedavno pozdravila več kot 40 ponudnikov na simpoziju dobaviteljev v Krškem. Dogodek temelji na večdesetletnem partnerstvu med družbo Westinghouse in slovensko jedrsko industrijo, da bi razpravljali o novih priložnostih za projekte reaktorjev AP1000® in malih modularnih reaktorjev AP300™ v državi in po svetu.

Dogodka sta se poleg vodstva slovenske družbe GEN Energija in predstavnikov ameriškega veleposlaništva udeležila tudi Danijel Levičar, državni sekretar za nacionalni jedrski program, in Matej Skočir, namestnik generalnega direktorja Direktorata za industrijo, podjetništvo in internacionalizacijo.

"ZDA in Slovenija cenita naše močno partnerstvo na področju civilne jedrske energije. Ponosni smo, da lahko podpremo prizadevanja Slovenije za vlaganje v trajnostno in varno energetsko prihodnost s pomočjo vrhunske in napredne jedrske tehnologije," je dejal Jamie L. Harpootlian, veleposlanik ZDA v Sloveniji.

"Gospodarska zbornica Slovenije se močno zavzema in spodbuja, da bi pri gradnji jedrske elektrarne 2 sodelovalo čim več domačih podizvajalcev, ki bi bili vključeni v dobavne verige projektiranja, inženiringa, logistike, dobave, montaže opreme in gradbenih storitev. Zato so dogodki, kot je današnji, zelo koristni in dobra podlaga za doseganje naših strateških energetskih ciljev," je povedala Vesna Nahtigal, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije.

"Westinghouse je že več kot 50 let ponosen partner, ki podpira proizvodnjo čiste, varne in zanesljive jedrske energije v slovenski Nuklearni elektrarni Krško, ki temelji na zasnovi družbe Westinghousa," je dejal Elias Gedeon, višji podpredsednik Westinghouse, odgovoren za komercialno delovanje energetskih sistemov. "Veseli nas, da lahko dodatno vključimo izkušeno lokalno dobavno verigo v državi za uvedbo novih reaktorskih tehnologij družbe Westinghouse v Sloveniji ter po vsej srednji in vzhodni Evropi."

Westinghouse je že podpisal memorandume o soglasju s ključnimi slovenskimi dobavitelji za sodelovanje pri morebitnih projektih elektrarn AP1000 v srednji in vzhodni Evropi, s poudarkom na inženirskih, gradbenih in vzdrževalnih storitvah, električni opremi ter storitvah načrtovanja in vodenja projektov.

Reaktor AP1000 je edini delujoči reaktor generacije III+ s popolnoma pasivnimi varnostnimi sistemi, modularno konstrukcijo in najmanjšim odtisom na MW na trgu. V ZDA na lokaciji Vogtle v Georgii komercialno obratuje ena enota AP1000, druga enota pa naj bi začela obratovati v drugem četrtletju leta 2024. Štirje reaktorji AP1000 na Kitajskem trenutno postavljajo rekorde v zmogljivosti in razpoložljivosti, osem dodatnih reaktorjev pa je v gradnji. Izbran je bil za programe jedrske energije na Poljskem, v Ukrajini in Bolgariji, obravnava pa se tudi na številnih drugih mestih v srednji in vzhodni Evropi, Združenem kraljestvu, Indiji in Severni Ameriki.

Mali modularni reaktor AP300 je edini mali modularni reaktor, ki temelji na naprednem velikem reaktorju generacije III+, ki že obratuje po vsem svetu. Družba Westinghouse cilja na certificiranje zasnove za AP300 SMR do leta 2027 in na začetek gradnje do leta 2030. Prva delujoča enota naj bi bila na voljo v začetku leta 2030. Mali modularni reaktor AP300 je bil izbran v okviru programa družbe Great British Nuclear iz Združenega kraljestva in se še naprej obravnava pri strankah v Evropi in Severni Ameriki.

Podjetje Westinghouse Electric Company oblikuje prihodnost brezogljične energije z zagotavljanjem varnih, inovativnih jedrskih in drugih tehnologij in storitev čiste energije po vsem svetu. Družba Westinghouse je leta 1957 dobavila prvi komercialni tlačnovodni reaktor na svetu in tehnologija podjetja je osnova za skoraj polovico delujočih jedrskih elektrarn na svetu. Zaradi več kot 135 let inovacij je družba Westinghouse priljubljena partner za napredne tehnologije, ki pokrivajo celoten življenjski cikel jedrske energije. Za več informacij obiščite www.westinghousenuclear.com in nas spremljajte na Facebooku, LinkedInu in X.

Na voljo so fotografije/večpredstavnostno gradivo: https://www.businesswire.com/news/home/53907395/en

Veljavna verzija sporocila je izvirno besedilo, ki je napisano v izvirnem jeziku. Prevodi so na voljo le v pomoc in jih je potrebno primerjati z izvirnikom, ki je edina verzija besedila, ki ima lahko pravne posledice.

Kontaktni podatki

media@westinghouse.com

Vir: Westinghouse Electric Company