O-STA

40 let Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje

V letu 1984 se je prvih šest starejših študentov začelo izobraževati v študijskem krožku francoščine pod mentorstvom Dušane Findeisen. V nadaljnjih letih sta skupaj s prof. dr. Ano Krajnc ter številnimi somišljeniki in podporniki postavili konceptualne in strokovne temelje za področje izobraževanja starejših in razvoj Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje.

Vsa prizadevanja so na začetku temeljila na prostovoljskem delu mentorjev, prvih študentov in sodelavcev. Na teh prostovoljskih osnovah je zrasla današnja Univerza za tretje življenjsko obdobje.

Od leta 1984 do danes je Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje prehodila dolgo pot, polno nenehnih prizadevanj za razvoj izobraževanja starejših, dolgo pot številnih dosežkov, pa tudi ovir in porazov.

Dandanes je Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje razvita nacionalna mreža 54 univerz za tretje življenjsko obdobje, ki delujejo v domala vseh večjih slovenskih krajih in boljšajo življenje starejših, jim omogočajo novo znanje za osebnostno rast, večjo socialno vključenost in boljše razumevanje družbenih sprememb ter prispevajo k razvoju lokalnih in širše skupnosti.