O-STA

Posebna projekcija filma ŠEPET METULJA ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu v kinih Cineplexx

Ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu, ki vsako leto poteka 2. aprila, vabljeni na posebno projekcijo mladinskega filma ŠEPET METULJA v kina Cineplexx. Vstopnice so že v prodaji.

Film ŠEPET METULJA, ki pripoveduje zgodbo o najstniku z avtistično motnjo, je bil najbolj gledan slovenski film v letu 2023. Do sedaj si ga je na velikem platnu ogledalo že več kot 72.000 gledalcev. ŠEPET METULJA si je na posebnem posvetu z naslovom Drugačnost je edinstvenost, ki je potekal v ljubljanskem Cineplexxu, ogledala tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar in po ogledu dejala: "Želim si, da si film ogleda čim več mladih, saj ima globoko sporočilo in vsebino. S tem filmom ste naredili en velik projekt, na katerega sem ponosna." Tudi v Cineplexxu želijo ozaveščati javnost o sprejemanju drugačnosti v družbi, zato ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu, v torek, 2. aprila, pripravljajo posebno projekcijo filma ŠEPET METULJA, ki bo v vseh Cineplexx kinih na ogled po ugodni torkovi ceni 4,90 eurov.

O filmu:

Mladinski film Šepet metulja je zgodba o Janu, 17-letnem navdušencu mehatronike in najstniku avtistu. V razredu, ki ga vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka, Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. Režiser Alen Pavšar izpostavi, da "film pripomore k razbijanju stereotipov ter spodbujanju inkluzije in sprejemanja. Zgodba glavnih junakov je dokaz, da lahko vsak pripomore k bolj sočutnemu in raznolikemu svetu, ki sprejema vsakega posameznika, ne glede na njegove posebnosti. Čustev poln film je izjemna priložnost za povečanje ozaveščenosti in razumevanja avtizma. Vsak posameznik s spektrom avtizma namreč s seboj nosi edinstvene talente in perspektive, ki jih lahko prispevajo v svetu".

O filmski ekipi:

Film sta ustvarila Alen Pavšar, režiser in scenarist ter Mateja Zorko Pavšar, izvršna producentka in tudi avtorica knjige Šepet metulja, ki daje bolj poglobljen uvid v delovanje, razmišljanje, čutenje otrok / mladostnikov s spektrom avtistične motnje. Osrednjo vlogo v filmu Šepet metulja je odigral Ali Ogrizek, ki je glavnemu junaku vnesel tudi svoje osebne izkušnje z avtizmom. "Jaz sem se zelo zabaval med snemanjem filma, spoznal sem veliko novih prijateljev in sem vesel, da bodo ljudje videli tudi mojo izkušnjo. Na snemanju je bilo super, dal sem vse od sebe, čeprav sem tudi kdaj zadremal, pa so me počakali, med odmori pa smeha med ekipo res ni manjkalo. Vesel sem, da sem dobil toliko novih prijateljev, najtežje pa je bilo zadnji snemalni dan, ker je to pomenilo konec naših intenzivnih druženj". Ob njem v glavnih vlogah nastopajo še Mitja Ritlop, Lara Kolar, Elyes Samba Florest. Poleg glavnih mladinskih junakov v filmu igrajo tudi Ana Praznik (Bepop), Branko Završan, Urška Majcen, Tarek Rashid, Tina Gorenjak in številni dijaki ŠCC Srednje šole za strojništvo.