O-STA

Advance Capital Partners bo upravljal vsaj 170 milijonov evrov v skladih zasebnega kapitala

Ljubljana, 9. april 2024 - Družba Advance Capital Partners d.d., ki je specializirana za upravljanje skladov zasebnega kapitala, je v prvem krogu zbrala 120,6 milijona evrov za svoj prvi sklad in 50 milijonov evrov za drugi sklad. Sredstva bo v specialni investicijski sklad Advance Capital Partners SIS (ACP SIS) vložilo skoraj 50 institucionalnih in zasebnih vlagateljev, pristop potencialnih vlagateljev v sklad pa je mogoč še do aprila 2025.

"Izredno dober odziv vlagateljev je dodatna potrditev našega uspešnega dosedanjega dela in zaupanje v našo vizijo. V drugem krogu nameravamo za ACP SIS zbrati še najmanj 30 milijonov evrov sredstev, glede na izražen interes vlagateljev pa ne dvomim, da nam cilja ne bi uspelo preseči," je povedal predsednik uprave družbe Advance Capital Partners d.d. Aleš Škerlak. "Sočasno z zbiranjem sredstev smo v zadnjih šestih mesecih identificirali večje število potencialnih prevzemnih tarč iz različnih sektorjev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, najmanj dva prevzema pa bomo predvidoma zaključili že v naslednjih nekaj mesecih," je še dodal Škerlak.

"Izredno me veseli zaupanje institucionalnih investitorjev, uglednih posameznikov ter podjetij, ki so se odločili za razpršitev svojega premoženja. Skladi zasebnega kapitala so zagotovo specifična naložba, ki terja polno osredotočenost ter angažma celotne upravljavske ekipe, zgodovina pa nas je naučila, da je lahko prav ta naložbeni razred v marsikateri situaciji močna protiutež in nadgradnja klasičnim investicijskim razredom, kot so delnice, depoziti in nepremičnine," je povedal član uprave Advance Capital Partners Matej Runjak.

Advance Capital Partners d.d., SIS, k.d. (ACP SIS) ima status specialnega investicijskega sklada in je podvržen nadzoru ATVP, sredstva pa bo investiral v do 12 podjetij, ki jih želi razviti v vodilne igralce v regiji Adria z 20 milijoni prebivalcev. Ciljne panoge sklada so IT, energetske rešitve, mobilnost/logistika, specializirana trgovina/e-commerce, zdravstvo, industrijske tehnologije in druge posebne priložnosti, vrednost posamezne naložbe pa se bo praviloma gibala med 10 in 30 milijoni evrov. Ključni vlagatelj v skladu je Adventura Investments d.o.o., ki je v sklad med drugim vložila tudi svoj večinski lastniški delež v vodilnem slovenskem podjetju za digitalizacijo poslovanja Margis.

"Zbiranja sredstev za sklad ACP SIS bo predvidoma trajalo do začetka aprila prihodnje leto. Pričakujem, da se nam bodo v tem času pridružili tudi nekateri priznani tuji institucionalni vlagatelji, ki so nas samoiniciativno kontaktirali in izrazili interes za investiranje, premožne družine ter zasebni investitorji. Glede na do sedaj podane zaveze bomo imeli v obeh skladih najmanj 170 milijonov evrov sredstev, kar nam bo omogočilo izvedbo prevzemov podjetij iz naših ciljnih panog v regiji Adria," je dodal Tim Umberger, član uprave Advance Capital Partners.

V ustanavljanju pa je tudi drugi alternativni investicijski sklad Advance Capital Partners d.d., AIS II, k.d. (ACP AIS II) s ciljno vrednostjo 50 milijonov evrov. Investicijska politika sklada ACP AIS II bo osredotočena zlasti na upravljanje naložbe v Skupino Big Bang. Po izpolnitvi odložnih pogojev bo namreč Adventura Investments na ACP AIS II prenesla svoj večinski delež v družbi Bidigital d.o.o. ACP AIS II bo namenjen izključno profesionalnim vlagateljem, priložnosti pa bo iskal v spletni trgovini. Po uspešnem prodoru na hrvaški trg je Big Bang lani odprl prvo fizično trgovino v Bosni in Hercegovini ter vstopil na srbski trg, do leta 2028 pa namerava Skupina Big Bang ustvariti že več kot pol milijarde evrov prihodkov oziroma dvakrat več kot leta 2022.

MATJAŽ POLANIČ
CORPORATE COMMUNICATIONS

matjaz.polanic@acp.si
+386 (0)31 684 399

ADVANCE CAPITAL PARTNERS D.D.

Dalmatinova ulica 8 · 1000 Ljubljana · Slovenija

www.acp.si