O-STA

Deset let Henkla na Slovaškem

Leta 1991, ko je bilo še vedno mogoče slišati odmeve padca železne zavese, je Henkel Central Eastern Europe prvič vstopil na slovaški trg, takrat še del Češkoslovaške. Henkel Slovensko, podružnica Henkla CEE, danes praznuje deseto obletnico.

Mešano podjetje Henkla CEE in slovaške Palme ni bilo le eno izmed prvih mešanih podjetij, ki jih je Henkel ustanovil na območju srednje in vzhode Evrope, temveč tudi eno redkih zahodnih mešanih podjetij.

"Znanje in izkušnje smo preko regionalnega koncepta maksimalno izkoristili," uspeh Henklove strategije v srednji in vzhodni Evropi pojasnjuje predsednik Henkla CEE Dr. Friedrich Stara. Dodal je še, da je podjetje s tem postalo bližje tržišču v regiji in je tako tudi bolje razumelo zapletene razmere, ki jih je mogoče najti v tem delu Evrope.

Henkel Slovensko, ki ima sedež v Bratislavi in zaposlujeje 227 delavcev, je danes v stoodstotni lasti Henkla CEE in upravlja največje proizvodne obrate pralnega praška na Slovaškem in sicer v mestu Nove Mesto nad Vahom. Od leta 1991 so v teh obratih proizvedli več kot 300.000 ton pralnega praška, okoli 60 odstotkov vseh proizvodov pa so izvozili na trge srednje in vzhodne Evrope. Henkel je v novo opremo in tehnologijo podjetja vložil 8,5 milijona evrov, medtem ko je za zaščito okolja namenil 2,5 milijona evrov.

Henkel Slovensko je v letu 2000 ustvaril 45,8 milijona evrov prometa, pohvali pa se lahko tudi s trženjem celega niza najbolj znanih znamk na Slovaškem, vse od pralnih praškov in čistilnih sredstev do izdelkov za osebno nego ter lepil in loščil za talne površine. Kljub izredno močni konkurenci Henkel ohranja vodilno vlogo na trgu vseh omenjenih produktov.

Podjetje veliko pozornosti namenja tudi družabnim in humanitarnim dejavnostim. Med drugim je s svojimi izdelki podprlo žrtve dveh katastrofalnih poplav v državi, sodelovalo je pri različnih projektih v zdravstvu, vsako leto pa podari večje število svojih produktov otroškim ustanovam in človekoljubnim organizacijam. Pomembno del družabnih dejavnosti podjetja je tudi projekt "Henkel Slovensko za Slovaško," katerega cilj je promocija Slovaške v svetu, Evropi in tudi med samimi Slovaki. Projekt deluje že več let in med drugim javnosti predstavlja priznane osebnosti, ki so po rodu iz Slovaške. Med njimi so slavna imena kot Andy Warhol ter Dezo Hoffmann, osebni fotograf skupine the Beatles.

Mednarodna skupina Henkel pa bo ob letošnjem praznovanju 125-letnice svojega obstoja sponzorilala tudi 125 projektov za otroke po celem svetu, za kar bo skupno namenila 1,25 milijona evrov. Med drugim bo podprla obnovo sedeža društva za socialno pomoč otrokom Gaudeamus v Bratislavi.

Henkel CEE, ki ima sedež na Dunaju, je eno najuspešnejših podjetij z lastno blagovno znamko produktov in tehnologije v srednji Evropi. Je vodilno na trgu izdelkov za nego las ter lakov in loščil za talne površine, prav tako pa je v samem vrhu trga pralnih in čistilnih sredstev ter kozmetičnih izdelkov. Podjetje z 4400 zaposlenimi je lani zabeležilo za 690 milijonov evrov prihodkov od prodaje.