O-STA

Advance Capital Partners in največje hrvaško solarno podjetje v strateško partnerstvo

Ljubljana, 15. maj 2024 - Specialni investicijski sklad Advance Capital Partners in Stjepan Talan sta sklenila dogovor o strateškem partnerstvu v družbi Solvis, največjem hrvaškem proizvajalcu solarnih panelov ter ponudniku integriranih sistemskih rešitev na področju fotovoltaike. Specialni investicijski sklad, s katerim upravlja družba Advance Capital Partners, bo po izpolnitvi odložilnih pogojev in pridobitvi soglasij pristojnih agencij za varstvo konkurence postal 60-odstotni lastnik Solvisa. Partnerstvo bo Solvisu omogočilo izvedbo strateških razvojnih načrtov, internacionalizacijo poslovanja in razvoj novih okolju prijaznih energetskih rešitev, kar bo v veliki meri pripomoglo tudi k doseganju večje energetske učinkovitosti celotne regije Adria.

"Naš cilj je iz Solvisa razviti vodilnega ponudnika energetskih rešitev v celotni regiji Adria ter globalno prepoznavnega igralca na področju naprednih integriranih solarnih panelov (BIPV). Z dodatnimi finančnimi sredstvi bo lahko Solvis v prihodnje še bolj učinkovito in hitreje razvijal lastne projekte sončnih elektrarn, v naslednjih 5 letih pa želimo v regiji zgraditi okoli 500 MW dodatnih kapacitet. Strateški razvoj v regiji bo sledil trendom na področju obnovljive energije, kar pomeni razvoj Solvisa v vodilnega regionalnega ponudnika energetskih rešitev tako za podjetja kot tudi za gospodinjstva," je povedal Aleš Škerlak, predsednik uprave Advance Capital Partners.

"Solvis je že sedaj uspešen na svetovnem trgu, kar nam je uspelo z ustrezno diverzifikacijo poslovanja in lastnim razvojem najnaprednejših solarnih sistemov. Načrti Solvisa so zelo ambiciozni, za izvedbo le-teh pa želimo nadgraditi korporativno upravljanje podjetja, privabiti dodatne usposobljene strokovnjake, razviti in implementirati pomembne projekte za Solvis in omogočiti zelen prehod v regiji. Zato smo v prvi vrsti želeli najti finančno močnega partnerja, ki bo razumel naš poslovni model in nam pomagal v naslednji fazi razvoja. Verjamem, da smo ga našli v Advance Capital Partners, ki bo podjetju omogočil nadaljnjo rast," je ob sklenitvi strateškega partnerstva povedal Stjepan Talan, ki ostaja solastnik in direktor Solvisa.

Solvis, ki je leta 2023 ustvaril več kot 100 milijonov evrov prihodkov, ima že okoli 300 zaposlenih. Podjetje večino proizvodnje izvozi v Nemčijo, Francijo, Kanado, Nizozemsko, Turčijo, Italijo, Avstrijo, Dansko, Španijo, Maroko in Dubaj, njihovi integrirani solarni paneli pa so bili uporabljeni tudi na strehi novega Google kampusa v Silicijievi dolini. Solvis je doslej postavil že prek 350 sončnih elektrarn in je največji proizvajalec solarnih panelov v celotni jugovzhodni Evropi.

"S polno podporo Advance Capital Partners želimo v naslednjih letih izvesti ambiciozno strategijo, nadgraditi naše proizvodne kapacitete, vstopiti na nove trge in povečati število zaposlenih, sedež podjetja pa bo tudi po zaključeni transakciji ostal v Varaždinu," je še napovedal Talan.

Ena od glavnih dejavnosti podjetja tudi v prihodnje ostaja gradnja sončnih elektrarn na ključ za poslovne uporabnike in zasebne investitorje. Po pridobitvi regulatornih soglasij in zaključku transakcije strateška partnerja do leta 2026 načrtujeta razvoj in izgradnja najmanj 17 velikih sončnih elektrarn s skupno močjo okoli 250 MW. Ti projekti bodo skupaj s povečanjem proizvodnih kapacitet pomembno prispevali k strateškim energetskim ciljem, učinkovitosti in energetski samostojnosti Hrvaške.