O-STA

Zotkini talenti napolnili Cankarjev dom

skupinska fotografija Zotkinih talentov 2024
minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, nagovor

917 mladih zasluženo prejelo zlata priznanja

Ljubljana, 3. junij 2024 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je na slavnostni prireditvi ZOTKINI TALENTI v ljubljanskem Cankarjevem domu počastila dosežke nadarjenih mladih, ki so na različnih državnih tekmovanjih iz znanj in srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS v šolskem letu 2023/24 prikazali največ znanja in dosegli najboljše rezultate. Zbralo se je skoraj 1400 osnovnošolcev, dijakov, študentov, mentorjev ter drugih gostov. Častni pokrovitelj letošnje prireditve je bil minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, ki je zbrane tudi nagovoril.

Minister Felda je podelil nekaj priznanj, v svojem nagovoru pa vsem dobitnikom iskreno čestital ter izpostavil, da je delo z nadarjenimi učenci in dijaki izjemno pomembno, saj bodo morda prav ti posamezniki pozneje v življenju prinesli preboje na znanstvenem, tehnološkem in družbenem področju. "Spodbujanje vaših talentov in interesa za raziskovanje je ključnega pomena za razvoj naše družbe. Zato se želim posebej zahvaliti mentorjem, učiteljem in tudi staršem, ki vodite, spodbujate in podpirate mlade na njihovi poti. Vaša vloga je neprecenljiva," je povedal minister Felda.

Svečani dogodek ZOTKS organizira v čast najboljšim mladim talentom, ki so se s svojim znanjem, sposobnostmi, z inovativnostjo in ustvarjalnostjo najbolje izkazali v tekočem šolskem letu na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in na srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS. Na vseh tekmovanjih v organizaciji ZOTKS je v letošnjem šolskem letu sodelovalo skupno skoraj 50.000 otrok in mladih. Za udeležbo na šolskih, regijskih ali državnih tekmovanjih jih je okoli 16.000 prejelo bronasta priznanja, okoli 1600 srebrna in 917 zlata priznanja.

V letošnjem šolskem letu je bilo na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in srečanjih mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS podeljenih 917 zlatih priznanj. Najuspešnejših Zotkinih talentov, ki so dosegli prvo, drugo ali tretje mesto, je bilo 229, na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma pa se jih je zbralo okoli 170, saj so nekateri med njimi tudi dvojni in trojni nagrajenci in eden štirikratni. V letošnjem šolskem letu je bilo tako 59 dvojnih Zotkinih talentov, ki so prejeli zlato priznanje na dveh različnih področjih, štirje trojni nagrajenci, ki so zlata priznanja prejeli na treh področjih in štirikratni nagrajenec Rok Lavrič, ki je bil zlat pri kemiji, logiki in naravoslovju, za prvo mesto pri programiranju pa je sedel na odru.

Letošnjo prireditev je vodil Nik Škrlec, za spremljevalni program med razglasitvijo nagrajencev in podelitvijo priznanj pa so poskrbeli nadarjeni mladi, ki jih je ZOTKS izbral na za to organiziranem natečaju. Poleg tega so se v okviru dogodka na aleji fakultet in organizacij predstavile tudi tehniške, naravoslovne in druge fakultete ter nekaj podjetij in uspešnih projektov, ki so doma in po svetu predstavljali ZOTKS.

Glavni pokrovitelj letošnjega dogodka je bila Krka, d.d., Novo mesto.

Foto: Iztok Bončina

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 75-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije:

Helena Lesar, Zveza za tehnično kulturo Slovenije, helena.lesar@zotks.si, 041 585 793

Aljoša Seljak, Zveza za tehnično kulturo Slovenije, aljosa.seljak@zotks.si, 031 660 378