O-STA

Odlična uvrstitev ekipe Pravne fakultete Univerze v Ljubljani na mednarodnem študentskem tekmovanju iz prava človekovih pravic

Od leve proti desni: Aljoša Kalacanović, Mark Savinšek, Flora Hawlina, Maja Kalin, Luka Držić, Vid Lobnik.

V letošnjem študijskem letu se je odvila že 12. izvedba mednarodnega študentskega tekmovanja Helga Pedersen Moot Court Competition, ki simulira izvedbo postopka pred Evropskim sodiščem za človekove pravice v Strasbourgu. Tekmovanje organizira European Law Students' Assscociation (Elsa) International, na njem pa je tokrat sodelovalo 61 ekip iz celotne Evrope. Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani so zastopali študentke in študenti 3. letnika Maja Kalin, Flora Hawlina, Mark Savinšek in Luka Držić, pod vodstvom trenerjev Aljoše Kalacanovića in Vida Lobnika ter mentorstvom as. dr. Marjana Kosa.

Študenti so se v sklopu tekmovanja soočili s problematiko "cancel culture" s poudarkom na svobodi govora v akademskem okolju in prepovedi diskriminacije na podlagi osebnih mnenj ter postavljanja mej sovražnega govora in cenzure v pluralistični družbi.

Ekipa se je z uspešnima pisnima izdelkoma najprej uvrstila na regionalni del tekmovanja v Dublin in si nato z uvrstitvijo na 6. mesto zagotovila nastop v finalu. Ta je potekal v Strasbourgu med 27. in 31. majem 2024, udeležilo pa se ga je najboljših 18 ekip iz 13 držav.

Ekipa se je v prvem delu finala pomerila z ekipami iz Romunije ter Španije in se uvrstila med četrfinaliste. V četrtfinalu je premagala še ekipo ekipo iz Irske, v polfinalu pa je nato morala priznati premoč Pravni fakulteti iz Birminghama, ki je na koncu osvojila prvo mesto.

Ekipa se je na koncu uvrstila med štiri najboljše na tekmovanju, kar predstavlja najboljšo uvrstitev ekipe Pravne fakultete Univerze v Ljubljani na tem tekmovanju v zgodovini. Poleg skupne uvrstitve so študenti dosegli odličen rezultat tudi s pisnim izdelkom na strani pritožnika ter nagrado študentke Maje Kalin kot najboljše govorke četrtfinala.

Več informacij o tekmovanju: https://www.pf.uni-lj.si/mednarodno-sodelovanje/mednarodna-studentska-tekmovanja/helga-pedersen-moot-court-competition-in-human-rights/.