O-STA

Dnevi solidarnosti s Palestino v Mariboru: Ideja svobode v Palestini: nekoč, danes, jutri, pogovor

Vabljeni na pogovor ob predstavitvi revije Borec Ideja svobode v Palestini: nekoč, danes, jutri

v sredo, 12. junija, ob 19.30, Pekarna Magdalenske mreže, Kulturni Center Pekarna, Maribor.

Obsežni sklopi o Palestini, objavljeni v dveh zvezkih revije Borec (št. 817-819 in 823-825), prinašajo palestinska pričevanja in poezijo upora ter mednarodne apele, pogovore in analize ekonomsko-politične srži, ki poganja nenehno vojno stanje in zaostrovanje razmer.

Na pogovoru o tem, kaj je v preteklosti pomenila solidarnost s palestinskim ljudstvom in kako se je kazala jugoslovanska politična podpora palestinskemu boju za svobodo, kaj pomeni svoboda za Palestinke in Palestince, zakaj se premalo govori o sionistični nadvladi na območju historične Palestine in zakaj zahodne vlade še kar naprej podpirajo Izrael, bodo sodelovali: Wafa Kanaan, farmacevtka in humanitarna delavka iz Gaze, ki z družino živi v Ljubljani, Žiga Smolič, mladi raziskovalec in asistent na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, novinarka Kristina Božič, kulturna antropologinja Maja Lamberger Khatib ter moderatorka Urška Breznik.

Revija Borec, ki izhaja že 75 let, se opira na historični materializem, svetovno-sistemske pristope raziskovanja, ki razčlenjujejo notranje, sistemske povezave med fašizmom, kolonializmom, rasizmom, šovinizmom in podobnimi procesi, ki zaradi prevlade kapitalističnih družbenoekonomskih odnosov in ureditev niso stvar preteklosti, ampak na žalost jedro sedanjosti. Zaradi tega ostaja temeljni vzgib revije ozaveščanje in izobraževanje. Pri tem imamo vedno močno vlogo ljudje sami, naše delovanje in zelo raznolike in večplastne izkušnje, spomini - to niso nepomembne subjektivnosti, ki se jih prepogosto diskvalificira kot obrobne reči. Nasprotno, to je območje zavedanja in odgovornosti.

Dogodek organizirajo Pekarna Magdalenske mreže, Založba Sophia in Gibanje za pravice Palestincev.

Dogodek se odvija v okviru 30. obletnice Kulturnega centra Pekarna.

Več o reviji na spletni strani Založbe Sophia www.zalozba-sophia.si

Revija izhaja s finančno podporo Javne agencije za knjigo RS.