O-STA

Zaščita pred pnevmokokno okužbo v ZD Velenje in ZP Dobrna

Poletje je čas, ko se mnogi med nami sprostijo, uživajo v toplejših temperaturah in se posvetijo počitku. Vendar pa je to tudi idealni čas, da razmislimo o našem zdravju in zaščiti pred zimskimi boleznimi. Ena izmed najpomembnejših zaščit, ki jo lahko zagotovimo sebi in svojim najdražjim, je cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.

Te nevarne okužbe, ki jih povzroča bakterija Streptococcus pneumoniae, lahko povzročijo resne zdravstvene težave, vključno s pljučnico, meningitisom in sepso. Čeprav se pnevmokokne bolezni najpogosteje pojavljajo pozimi, je cepljenje poleti idealno, saj nas v tem obdobju ne ogrožajo toliko drugi virusi, ki bi lahko obremenili naš imunski sistem.

Pnevmokoki so bakterije, ki jih poznamo že več kot 100 let. Obstaja okoli 90 različnih vrst oziroma sevov bakterije, med katerimi lahko večina povzroči razvoj bolezni - največkrat je to pnevmokokna pljučnica, žal pa lahko pride tudi do okužbe krvi in vnetja možganskih ovojnic oz. meningitisa ali celo smrti.

Pomen cepljenja proti pnevmokokom

Pnevmokokne okužbe so v Sloveniji še vedno pogostejše kot v številnih evropskih državah, kjer so redna cepljenja že močno znižala stopnjo okužb. Kljub temu pa cepljenje proti pnevmokokom pri nas še ni dovolj poznano in sprejeto, še posebej med starejšimi in kroničnimi bolniki, ki so najbolj ogroženi.

Bakterije, ki povzročajo pnevmokokne okužbe, se prenašajo zelo preprosto - kapljično, ob kihanju in kašljanju. Tveganje za okužbo je večje pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom, kroničnimi boleznimi ali po predhodni virusni okužbi dihal. Simptomi pnevmokokne pljučnice so kašelj, visoka telesna temperatura in bolečina v predelu pljuč. Povprečno trajanje hospitalizacije pri tej pljučnici je 10 dni, okrevanje pa lahko traja več tednov ali celo mesecev. V približno 20 % primerov je pnevmokokna pljučnica lahko usodna.

Kdo je še posebej ogrožen?

Cepljenje proti pnevmokokom je še posebej pomembno za naslednje skupine:

· Otroci v prvih letih starosti

· Osebe starejše od 65 let

· Kronični bolniki: sladkorni bolniki, bolniki z boleznimi obtočil, dihal ali jeter

· Bolniki s kroničnimi pljučnimi boleznimi, kot sta KOPB in astma

· Osebe z oslabljenim imunskim sistemom (npr. po presaditvi organov, onkološki in hematološki bolniki)

· Kadilci in alkoholiki

Priporočila in dostopnost cepljenja

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam se v Sloveniji priporoča še posebej osebam starim 65 let ali več. Resnim, nemalokrat usodnim zapletom pri kroničnih bolnikih in starostnikih se najučinkoviteje izognemo s cepljenjem proti pnevmokoknim okužbam. Vsem tem bolnikom je cepljenje brezplačno na voljo z enim odmerkom 23-valentnega polisaharidnega cepiva.

Cepivo je varno, saj gre za mrtvo cepivo, ki vsebuje le očiščene delce mikroba in ne more povzročiti pnevmokokne okužbe. Cepivo vsebuje 23 serotipov pnevmokoka, ki najpogosteje povzročajo težke bolezni dihal. Zdravljenje pnevmokoknih okužb se sicer izvaja z antibiotiki, vendar se pojavlja odpornost pnevmokokov na ta zdravila, kar pa znatno otežuje zdravljenje.

Kje se lahko cepimo?

V Velenju se lahko cepite v Ambulanti za cepljenje ZD Velenje. Za cepljenje je obvezna prijava, naročite pa se lahko v ordinacijskem času osebno ali na telefonski številki 03 8995 688. Naročila sprejemajo tudi preko e-pošte na naslov cepljenje@zd-velenje.si.

Pacienta lahko v ambulanto za cepljenje napoti osebni zdravnik in referenčna sestra. Delovni čas ambulante za cepljenje je vsak četrtek od 6:30 do 14:00 in vsak petek od 6:30 do 14:00.

V Dobrni se lahko cepite v ambulanti osebnega zdravnika družinske medicine ZP Dobrna.

Pnevmokoknim okužbam se lahko učinkovito izognemo s pravočasnim cepljenjem. Izkoristimo to poletje za zaščito pred zimskimi grožnjami ter poskrbimo tako za svoje zdravje kot tudi za zdravje naših najbližjih.