O-STA

Zaradi tega je Roomba njegova najboljša prijateljica

Lastniki domačih živali veste, da čeprav niso nič krive, zahtevajo pogostejše čiščenje. Bodisi, ker se s sprehoda vrnejo z umazanimi tačkami ali ker je ravno tisto obdobje, ko menjajo dlako. Ni treba, da zaradi tega trpimo. Trpljenje prepustimo robotskemu sesalniku. A ne kateremu koli. Prijazen mora biti do naših ljubljenčkov in obenem dovolj sposoben, saj bo le tako kos neredu. Uganili ste. Natanko takšni so robotski sesalniki Roomba podjetja iRobot!

Ko sesalnik prinesete domov in ga prvič zaženete, ga ribice v akvariju ne bodo niti videle, mačka bo skočila na mizo ali kavč, kuža pa bo lajal. A ne dolgo, kajti navadila se bosta na čudno stvar, ki se giblje in ropota, noče pa se igrati. Kmalu bosta ležala in v najboljšem primeru zadevo opazovala z napol priprtimi očmi. V tej luči začnemo razumevati in si zastavljati prava vprašanja. Kateri robotski sesalniki so primerni za sobivanje z domačimi živalmi in kateri ne najbolj? Oziroma. Katere funkcije morajo imeti in česa nikakor ne smejo "početi"?

Začnimo pri najbolj osnovnem. Verjetno ne želimo, da bo sesalnik trčil v ljubljenčka in se šele nato obrnil v drugo smer. Žal ni tako preprosto. Po eni strani od robota pričakujemo, da bo optimalno sesal in morebiti še brisal z mokro krpo. Najbolje bi torej bilo, da se živali nežno dotakne in jo prežene. Vsi robotski sesalniki Roomba so opremljeni s tipali bližine. Preden "trčijo" v zid (ali drugo oviro), upočasnijo. A si v resnici si tega ne želimo najbolj, saj nikdar ne vemo, v kolikšnem stresu bo naš Fifi, če se vanj neprestano zaganja nekaj čudnega. Boljša izbira so sesalniki Roomba serije "J", na primer Roomba j7. Zakaj? Ker imajo spredaj kamero, s katero vidijo. Ne samo njega, temveč njegov morebitni kupček presenečenja, ki je še posebej nadležen, če ga sesalnik razmaže povsod po sobi. Ne bi bili prvi, ki se jim je kaj takšnega pripetilo. Zato so omenjeni roboti odlična izbira. Vidijo vse, kar je na njihovi poti in se temu učinkovito izognejo.

Pomembna zadevščina, ki jo večinoma zanemarjamo, so krtače. Tiste vrteče zadevice na trebuhu robota, ki so zadolžene za pobiranje večjih ali manjših smeti. Še eno področje, kjer je iRobot v gromozanski prednosti. Krtači, pri večini modelov sta dve, z gumijastima površinama brez težav pobereta tudi večjo umazanijo, ki je srk zraka sam po sebi ne dvigne. Nista unikatni le površini. Cela zasnova je nekaj posebnega, saj se dolge dlake ne ovijajo okoli zunanjosti, in v najslabšem primeru poškodujejo gumijasta rebra, temveč v njeno votlo notranjost na robovih, od koder zvitke zlahka odstranimo.

Večinoma ne vemo, kaj ljubljenčki počnejo, ko nas ni doma, a si gotovo ne želimo, da bi "jezdili" robota, kot nekateri jezdijo valove. Šalo na stran. Pomembna funkcija robota primernega za prostor, v katerem nikdar ni sam, je zaklepanje tipke za zagon. Za vsak primer, da je žival ali otrok ne pritisne po nesreči in ga pošlje delati v popolnoma neprimernem trenutku. Tipko zaklenemo v aplikaciji Irobot za pametne telefone.

Na koncu še o nečem. Ravno tako perečem, sploh zadnje mesece, na kar le redko pomislimo. Zunaj dežuje, travnate površine so blatne in kuža ali mačka se domov vrneta z umazanimi tačkami. Vemo, kaj to pomeni za parket, ploščice, praktično za vse trde površine. Samo sesalec za družino z ljubljenčki torej ne bo dovolj. Skoraj nujna je kombinirana naprava, ki jo po potrebi lahko pošljemo ttla tudi obrisati. Na izbiro imama dve poti. Odločimo se za robota Roomba Combo j7 z mehanizmom, ki krpo po potrebi spusti s hrbta ali na primer model Roomba Combo i5, ki mu po potrebi zamenjamo običajen košek s "kompletom" za vlažno brisanje tal.

Razsodba je torej jasna in brez dileme. Kdor ima ljubljenčka, mora imeti tudi robotski sesalnik Roomba. Sicer boste postali suženj čiščenja za njim. Jasno kot beli dan! Morda ni tako?