O-STA

Spominska slovesnost ob Dnevu državnosti pri spomeniku braniteljem Ljubljane 1991

Ljubljana, 19. 6. 2024 - Pri spomeniku braniteljem mesta Ljubljane 1991, na Trgu mladinskih delovnih brigad v Ljubljani je potekala slovesnost ob Dnevu državnosti, ki je bila posvečena spominu na dogodke iz leta 1991. Tokrat jo je pripravilo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana (OZVVS Ljubljana). Slavnosti govor je imel njihov predsednik Dušan Presetnik, ki je poudaril pomen spomina na tiste, ki so se borili za svobodo. Njihova dejanja naj nikoli ne zbledijo iz naših src, saj so nam omogočili, da danes živimo v samostojni in neodvisni državi.

Slovesnosti se je udeležil Aleš Čerin, podžupan Mestne občine Ljubljane, predstavnika Slovenske vojske, predstavniki Policijske uprave Ljubljana in GP, predstavniki Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana, Združenja veteranov mesta Ljubljana 1990 - 91 in drugi.

Spomenik, delo kipark Metke Zupanič in Lade Sedlaček, stoji kot trajen simbol poguma, odločnosti in ljubezni do domovine, ki so jo naši branitelji izkazali med osamosvojitveno vojno. Njegova postavitev nas spominja na čas, ko so bili Ljubljančani, tako kot večina državljanov Slovenije, pripravljeni podpreti demokratično odločitev, da živimo v svoji državi. S pripravljenostjo upreti se tistemu, ki bi to želel preprečiti, so teritorialci in miličniki branili našo neodvisnost z orožjem.

Slovesnost je bila tudi priložnost za izražanje enotnosti in spoštovanja do vseh, ki so prispevali k naši svobodi. Mesto Ljubljana je tako ponosno obeležilo pomembne dogodke iz svoje zgodovine in se zahvalilo tistim, ki so se borili za našo neodvisnost. Spomenik ostaja opomin, da svoboda ni samoumevna, temveč nekaj, za kar se je treba boriti in kar je treba negovati.

Govor Dušana Presetnika, predsednik OZVVS Ljubljana.

Spoštovani zbrani, dragi prijatelji,

danes se srečujemo na tem pomembnem kraju, da se spomnimo ključnih dogodkov, ki so zaznamovali našo zgodovino in oblikovali našo skupno prihodnost. Spomenik braniteljem Ljubljane 1991 na Trgu mladinskih delovnih brigad stoji kot trajen simbol poguma, odločnosti in ljubezni do domovine, ki so jo naši branitelji izkazali med osamosvojitveno vojno.

Junij 1991 je bil čas velikih preizkušenj za našo državo. Ljubljana je bila eno izmed središč ključnih dogodkov, ki so pripeljali do naše neodvisnosti. Vzdušje v mestu je bilo napeto, a hkrati prežeto z upanjem in vero v boljšo prihodnost. Naši branitelji so se soočili z izzivi, ki jih je prinesla vojna, z neomajno odločnostjo in pogumom. Mnogi med njimi so žrtvovali svoje življenje, da bi zagotovili svobodo in suverenost naše domovine.

V Ljubljani smo bili priča številnim bitkam, blokadam in spopadom. Mestne ulice so postale prizorišča odporništva in boja za svobodo. Branitelji so na različnih mestih po mestu postavili barikade, da bi zaustavili napredovanje sovražnih sil. Eno izmed ključnih mest je bil tudi Trg republike, kjer so se zbrali številni prebivalci in podprli naše vojake. Mesto je bilo prežeto z enotnostjo in solidarnostjo, ki sta nas vodili skozi te težke čase.

Pomembno je, da ohranimo spomin na te dogodke in ljudi, ki so prispevali k naši svobodi. Spomeniki, kot je ta, nam pomagajo, da ne pozabimo na preteklost in na tiste, ki so nam omogočili, da danes živimo v samostojni in neodvisni državi. Njihov pogum in žrtvovanje nas navdihujeta in opominjata na vrednote, ki jih moramo negovati in prenašati na prihodnje generacije.

Ohranitev tradicije spomina na dogodke iz leta 1991 je naša odgovornost. Pomembno je, da mlajšim generacijam prenesemo zgodovino in jih ozavestimo o pomenu teh ključnih trenutkov. Organizacija dogodkov, kot je današnji, in postavitev spomenikov so pomembni koraki v ohranjanju naše zgodovinske dediščine. Naši otroci in vnuki morajo vedeti, kaj se je zgodilo, in razumeti, zakaj je bila borba za svobodo tako pomembna.

Veseli me, da smo se danes zbrali v tako velikem številu, da počastimo spomin na branitelje Ljubljane 1991. Hvaležni smo vsem, ki so prispevali k naši svobodi, in obljubljamo, da bomo ohranjali spomin nanje. Njihova dejanja nas opominjajo, da svoboda ni samoumevna, temveč je nekaj, za kar se je treba boriti in kar je treba negovati.

Naj bo ta spomenik trajen opomnik na pogum, enotnost in neomajno vero v boljšo prihodnost, ki so jo naši branitelji izkazali pred več kot tremi desetletji. Naj nas navdihuje, da bomo tudi sami prispevali k ohranjanju vrednot, ki so nam jih zapustili, in da bomo gradili prihodnost, ki bo vredna njihovega žrtvovanja.

Hvala vam, da ste danes z nami in da skupaj ohranjamo spomin na naše heroje. Naj živijo v naših srcih in naj njihova dejanja nikoli ne zbledijo iz spomina.

Hvala.