O-STA

Spominski koncert orkestra Camerata medica v Polhovem Gradcu

Tradicionalni junijski koncert v Graščini v Polhovem Gradcu so ljubiteljski glasbeniki zdravniškega orkestra Camerata medica v soboto, 22. junija 2024, posvetili spominu na pokojnega častnega člana prof. dr. Pavla Košoroka, uglednega slovenskega abdominalnega kirurga, ki nas je zapustil lani poleti.

Pred polno dvorano je orkester pod vodstvom prof. Franca Avseneka izvedel Ave Marijo Giulia Caccinija s solistko violinistko Vildano Repše, Koncert v G duru Giuseppeja Tartinija s solistom Andrejem Gubenškom, Andante cantabile iz Klavirskega kvarteta v Es duru Ludwiga van Beethovna, glasbo iz klavirskega kvarteta Gustava Mahlerja ter za to priložnost prevedeno Misel na mrtve Alphonsa de Lamartina s solistoma Slavico Ravnik in Igorjem M. Ravnikom. Program s kombinacijo godalnega zvoka ansambla in solistov, petja in recitacije je po mnenju poslušalcev zelo lepo izzvenel.

Kot ljubiteljski violinist se je Prof. Pavle Košorok skoraj pol stoletja udejstvoval v zdravniških komornih ansamblih in nato od vsega začetka v orkestru, ki je bil za tridesetletnico svojega poustvarjalnega delovanja nagrajen s plaketo glavnega mesta Ljubljana. Dolga leta je bil neumoren srčni član in "dobra duša" orkestra, skrbnik ansambla in njegov predstavnik v stikih z zdravniško zbornico Slovenije, ki je za ansambel prevzela pokroviteljstvo. Po njegovem predlogu junijske koncerte orkester že več let izvaja v komornem vzdušju, v akustično izvrstnem okolju polhograjske graščine.

Izvajalci in obiskovalci smo se po koncertu družili še v parku v pogovoru in spominih na pokojnega, ob posladku, kozarčku in češnjah. Z željo, da bi glasba še naprej bogatila življenje ljudem, tudi zdravstvenim delavcem in njihovim sopotnikom vseh generacij, ki sestavljajo ta orkester.

Prim. Igor M Ravnik, častni član orkestra Camerata medica