O-STA

V Ljubljani od leta 2016 uspešno deluje Skupina Šole zdravja Štepanjsko naselje

Ljubljana, 1. 7. 2024 - Skupina Šole zdravja Štepanjsko naselje je uspešno osemletno delovanje obeležilo s skupno jutranjo vadbo skupine iz Fužin in Kodeljevega. Pridružili so se jim tudi predstavniki Ljubljanske podružnice Šole zdravja Silvica Erlih, Pika Trpin in Josip Cuzak ter predstavnice Medexa, ki je sponzor Društva Šole zdravja. Skupaj z gosti jih je bilo 68.

V Štepanjskem naselju v Ljubljani že od leta 2016 uspešno deluje Skupina Šole zdravja, ki se z vadbo po metodi 1000 gibov dr. N. Grishina aktivno trudi za ohranjanje zdravja in dobrega počutja svojih članov, ki jih je bilo na začetku 7, danes pa jih je že 40. V Ljubljani deluje 29 skupin, Štepanjska skupina je ena najštevilčnejših. Vadba poteka vsak dan razen nedelje in praznikov ob 8. uri na rokometnem igrišču za trgovino Mercator, v primeru slabega vremena pa se preseli v bližnjo garažno hišo.

V 30 minutah vadbe krepijo mišice, izboljšujejo gibljivost, ravnotežje in vzdržljivost ter pospešujejo prekrvavitev. Vadba, ki jo vodijo izkušene prostovoljke (Jožica Črnigoj, Marinka Kenk in Marink Županič) je primerna za vse generacije. Posebno skrb posvečajo sprotnemu strokovnemu izobraževanju, ki poteka v okviru Društva Šole zdravja. Najmlajša članica ima 53 let, najstarejša pa 92 let. Vadbi se lahko pridruži vsak, ki želi nekaj narediti za svoje zdravje.

Po svojih možnostih sodelujejo v delovnih akcijah ČS Golovec, ki jih je že nekajkrat finančno podprla pri nabavi oranžnega tekstila, ki je razpoznavna barva članov Šole zdravja. Odzovejo se tudi povabilom sosednih skupin Šole zdravja ter projektom nevladnih organizacij. Vsako leto se udeležijo vseslovenskega srečanja Šole zdravja, ki je prejšnja leta potekalo v Piranu, lani pa prvič v Vinici.

Več o Društvu Šole zdravja lahko preberete na spletni strani https://solazdravja.com/


Besedilo in foto: Janez Platiše