O-STA

Igor Rosina na lokalnem dogodku predstavil napotke za fotografiranje s telefonom Huawei Pura 70 Ultra

Na lokalnem dogodku predstavili napotke za fotografiranje s telefonom Huawei Pura 70 Ultra

Umirjeno "bonaco" na lokalnem trgu je razburkal Huawei s predstavitvijo vodilnega pametnega telefona Huawei Pura 70 Ultra, ki poleg preprečljivega dizajna in izrednih zmogljivosti postavlja nove meje mobilne fotografije!

Novi pametni telefon smo od bližje spoznali na dogodku v Ljubljani, na katerem so bile v ospredju njegovo fotografske zmogljivosti oziroma znanje, ki ga potrebuje vsak, profesionalni ali nadobudni fotograf, ki želi iz svoje opreme iztisniti kar največ. Telefon ima pri tem cel kup prednosti, a dve sta daleč najbolj pomembni. Vedno je pri roki, algoritmi umetne inteligence pa poskrbijo za preprosto fotografiranje. Oziroma. Odlično fotografijo, ki bo pritegnila pozornost gledalca, je posneti preprosteje kot s fotoaparatom. Seveda je pomembno, kakšen telefon držite v rokah ter kako dobro razumete njegove prednosti in ravno tako omejitve. O tem je spregovoril Igor Rosina, glavni urednik Digitalne kamere, izkušeni fotograf in predavatelj.

Z Digitalno kamero že nekaj let organizirate posebne izlete, kjer si navdušenci nad naravo napolnijo "baterije". Kje ste bili nazadnje?

"Letos nas je pot ponesla na hladni sever, na Norveško, kjer smo na otočju Lofoti občudovali severni sij, divjo naravo in se družili s prijaznimi domačini. Dvakrat smo obiskali Cinque Terre in to v času, ko tam ni turistov, ko so živopisane vasice in vreme, namenjeno le nam fotografom. Tu so še naše klasične destinacije: Toskana, Moravska, meandri reke Uvac, kjer fotografiramo beloglave jastrebe. V začetku julija se odpravljamo občudovat nepregledna polja sivke, camargueške konje in bike ter se družit s pravimi cigani, ki vsako poletje preplavijo obalno mestece Saintes Maries de la Mer v Provansi."

Ni skrivnost, da že vrsto let sledite telefonom Huawei. Opažate morda razlike pri vsakem naslednjem modelu?

"Z znamko Huawei sem se "spoprijateljil" že z modelom Huawei P10 Plus. Takrat sem iskal zamenjavo za stari telefon. Ko sem ga dobil v roke, sem se takoj malo poigral s kamero. Navdušilo me je kar nekaj naprednih možnosti in z vsakim novim modelom so te postale še bolj izpopolnjene, posnetki pa posledično boljši. Največjo razliko sem opazil pri modelu Huawei P30 Pro, ko so zelene pike barvnega filtra zamenjali z rumenim in s tem povečali njegovo občutljivost za svetlobo. Takrat sem z njim naredil celo fotografije za jedilnik znane restavracije. Lastnik je za to izvedel šele po nekaj letih."

Na katere postavke oziroma zmogljivosti moramo biti pri nakupu novega telefona pozorni?

"Preden se poglobite v ustvarjalne vidike fotografiranja, je nujno razumeti zmogljivosti in omejitve pametnega telefona. Večina sodobnih pametnih telefonov je opremljena z naprednimi funkcijami, ki se zlahka kosajo z običajnimi fotoaparati. Pogosto vključujejo več objektivov za različne scenarije fotografiranja, kot so širokokotni ali telefoto posnetki, ter omogočajo različne nastavitve, ki jih je mogoče prilagoditi glede na svetlobne razmere in motive. Če se seznanite s tehničnimi specifikacijami, kot so zaslonka, velikost tipala in ločljivost slikovnih pik, boste bolje pripravljeni na sprejemanje premišljenih odločitev o kompoziciji in osvetlitvi. Poleg tega boste z znanjem o dostopu do nastavitev, kot so ISO, hitrost zaklopa in ravnovesje bele barve, ter njihovem prilagajanju na napravi, imeli večji nadzor nad fotografijami."

Kako pomembna je osvetlitev? Ali se pametni telefoni tu kosajo s klasičnimi fotoaparati?

"Že od izuma fotografije se je pri njej vse vrtelo okoli svetlobe. Ta je seveda zelo pomembna za dobro fotografijo in lagal bi, če bi trdil, da bodo telefoni v popolnosti zamenjajo klasične fotoaparate. Ti bodo še vedno ostali, a so telefoni skoraj v celoti izpodrinili kompaktne fotoaparate za ljubiteljsko uporabo. Klasični fotoaparati ostajajo za profesionalno rabo, čeprav se jim tudi v nekaterih zvrsteh fotografije telefoni zelo približujejo. Primer je reportažna fotografija, kjer je zgodba pomembnejša od dovršenosti. Ker imamo telefon ves čas pri sebi, zlahka ujamemo edinstvene fotografije, ki bodo morda celo spreminjale tok svetovne zgodovine."

Po zaslugi fizično velikega tipala in široke zaslonke je Huawei Pura 70 Ultra prvak v zajemu svetlobe med pametnimi telefoni višjega cenovnega razreda. Za osvetlitev pa vemo, da je ključni element, ki bistveno vpliva na kakovost fotografij in video posnetkov. Dobra osvetlitev izboljša teksture, barve in splošno jasnost slike, medtem ko slaba osvetlitev povzroči ravne, nezanimive ali zrnate fotografije.

Katere nasvete bi dali fotografu? Kaj pa naravna svetloba?

"Najprej moramo biti pozorni na kader. Kako je osvetljen, s katere strani, ali je tisto, kar je pomembno vidno ali ne ... Če je svetloba slaba, je treba uporabiti pravo nastavitev (nočni način je tu zelo uporaben). Če je le mogoče in če fotografiramo pokrajino, jo fotografiramo zjutraj pred ali tik po sončnem vzhodu ter zvečer, ko je svetloba zaradi nizkega sonca najlepša. In še pravilna izbira meritve svetlobe je ključnega pomena za dober posnetek. Marsikdo pozablja izbrati točko izostritve in s tem tudi točko osvetlitve. Če pa s prstom ob tem še malo podrsamo po zaslonu, kader dodatno posvetlimo ali potemnimo. Poskusite, dobili boste neverjeten posnetek."

Naravna svetloba je pogosto najboljša izbira za fotografiranje s pametnim telefonom, saj zagotavlja mehak in razpršen videz, ki pristaja večini motivov. Ključnega pomena je, da objekt postavite tako, da svetloba nanj pada na privlačen način. Fotografiranje v zlati uri - kmalu po sončnem vzhodu ali pred sončnim zahodom - lahko ponudi toplo, žarečo svetlobo, ki v vaše slike vnese čarobno kakovost.

Si je za dobro fotografijo treba vzeti čas?

Hitro fotografiranje v upanju, da bo ena od nešteto fotografij res dobra, običajno ne ponudi pričakovanih rezultatov. Dobra fotografija ne nastane po naključju ter zahteva primerno kadriranje, iskanje perspektiv, povečav in še česa, kar je preprosteje početi na velikem in izrednem zaslonu pametnega telefona Huawei Pura 70 Ultra.

Pri nasvetih ne moreva mimo geometrije. Pravilo tretjin, zlati rez? Kaj je še pomembno?

"Pravilo tretjin je kompozicijska tehnika, ki vključuje razdelitev kadra na devet enakih delov z dvema enako oddaljenima vodoravnima in dvema navpičnima črtama. S postavitvijo najpomembnejših elementov prizora vzdolž teh črt ali na njihovih presečiščih ustvarite bolj uravnoteženo in vizualno privlačno fotografijo. Pravilo je koristno, vendar se ga ni treba brezpogojno držati. Včasih kršenje ustvari enako prepričljive fotografije. Uporabite ga kot osnovo za izboljšanje svojih fotografskih kompozicij, hkrati pa bodite odprti za ustvarjalnost in eksperimentiranje."

Kaj nam še priporočate?

"S spreminjanjem kotov in perspektiv lahko navaden prizor spremenite v privlačno fotografijo, ki bo spodbudila gledalca, da vidi svet na nov in drugačen način. Pri uporabi pametnega telefona se zlahka premikate in eksperimentirate z različnimi zornimi koti, razmišljate izven okvirjev, skušate pripovedovati drugačno zgodbo ali preprosto naredite prizor nenavaden. Obvladovanje fotografiranja s pametnim telefonom je pot nenehnega učenja in vaje. Ključ do boljših fotografij s pametnim telefonom je v razumevanju osnov, eksperimentiranju z različnimi tehnikami, analiziranju rezultatov in seveda uživanju v iskanju navdihujočih motivov."

Vaš zadnji izbor telefona je Huawei Pura 70 Ultra. Kaj vas pri njem navdušuje, katere funkcije bi izpostavili?

"Spet so pri Huaweiu naredili korak naprej, saj so vgradili dosti večje eno-palčno tipalo in še bolj pomembno, dodali so pravi premikajoči objektiv, v katerem se sklop leč premika kot pri pravih fotoaparatih, s fizično spremenljivo zaslonko. S tem so dosegli, da je kakovost posnetkov višja kot pri prejšnjih modelih (čeprav tudi pri njih ni bila slaba) in odzivnost telefona boljša. Na koncu me zanima tudi dizajn. Huawei je ponovno naredil zelo lep telefon."

Kamera Ultra Lighting Pop-out je opremljena z velikim eno-palčnim tipalom in široko zaslonko f/1,6. Njena daleč najbolj zanimiva lastnost pa je izvlečna struktura leč, ki deluje prek naprednega rotacijskega prenosa. Med fotografiranjem objektiv izskoči, podobno kot pri nekaterih fotoaparatih, s čimer ustvari več prostora v notranjosti naprave. Poleg vrhunskih tipal in leč, možnosti fotografiranja širi funkcija fotografiranja hitro premikajočih se objektov (Ultra Speed Snapshot). Ni vam treba čakati, da bo hišni ljubljenček ali otrok mirno poziral. Preprosto snemajte, medtem ko se igrata, in opazujte, kako kamera ustvari kristalno jasen posnetek v njunem najbolj naravnem stanju. Lahko uporabite tudi premikajoče se predmete okoli motiva za ustvarjalne ulične fotografije in umetniške posnetke.

Huawei Pura 70 Ultra je že na voljo po priporočeni ceni 1.499 evrov. Svoj novi pametni telefon dopolnite z vrhunskimi pametnimi urami Huawei Watch Fit 3, Watch 4 Pro Space Edition, žensko različico Watch GT 4 in športno zapestnico Huawei Band 9, ki je kot ena redkih sposobna spremljati in analizirati spanje, in novimi brezžičnimi slušalkami Huawei FreeBuds 6i. Vse nove Huaweieve nosljive naprave obenem odlikuje, da jih zlahka povežete z vsemi telefoni, na katerih tečeta operacijska sistema Android ali iOS.

HUAWEI!