O-STA

Tehnološko-modno sodelovanje!

foto Goraz Golob
foto Goraz Golob
foto Goraz Golob
foto igor Rosina

Huawei v Sloveniji ob prestavitvi Pura 70 Ultra telefona sodeloval z oblikovalcem Maticem Velerjem

V Sloveniji je končno na voljo paradni konj serije telefonov Huawei Pura 70 Ultra. Zaradi posebnega dizajna in izrednih zmogljivosti postavlja nove meje mobilne fotografije, v ospredje pa postavlja modo.

Oblikovanje je močno zapisano v DNA znamke Huawei. Lepoto ujeto skozi izjemno sposobne objektive fotografski leč na mobilnih telefonih te znamke so nemalokrat še nadgradili z zanimivimi oblikovalskim sodelovanji tudi v Sloveniji.

Naj samo na hitro spomnimo nekaj najbolj zanimivih. Ob začetkih, ko smo se v Sloveniji spoznavali z znamko Huawei in logotipom v obliki lotusovega cveta, sta oblikovalca čevljev Milenika Shoe izdelala čevlje z obliko cveta. Nastala je kolekcija čevljev Milenika Shoe by Huawei. Fotografija Nine Pušlar ujeta skozi objektiv telefona Huawei P10, ko je na sprožilec pritisnil fotograf Aleš Bravničar, je postala prva evropska naslovnica posneta z mobilnim telefonom na glosy mednarodni modni reviji. Generacija diplomantov oblikovanja tekstilij letnika 2018-19 je oblikovala kolekcijo trendnih torbic za mobilne telefone, takrat popolnoma sveža 'štrikec' ideja je danes praktično nekaj vsakdanjega. Veliko modnega prahu je dvignil Peter Movrin, s kapsulno kolecijo Eksplozije barv, ob lansiranju P30 telefona s prvo prelivajočo zadnjo stranjo. Oblikovalka usnjenih dodatkov Evil Eve je izdelala ekskluzivne paščke pametnih ur serije Huawei Watch GT 3, Anja Medle je z izborom barv kolekcije ob lansiranju telefona Nova prav tako izdelala kolekcijo, s katero so pospremili novi telefon na slovenske police.

Letos se je serija telefonov Huawei P preimenovala v Serijo Pura. Pura izvira iz čistosti. Pura raziskuje nevidne čudeže z drznimi domišljijami, razširja nove obzorja s pionirskimi perspektivami in vodi modni trend z edinstvenim slogom. Edinstven v svetu slovenskega oblikovanja je tudi Matic Veler. Njegova obrtniška natančnost, ki presega meje tradicionalnega oblikovanja, iz kreacij pa ustvarja umetnine je naravnost klicala po sodelovanju. Matic je en najbolj opaznih, prodornih in tudi drznih umetniških ustvarjalcev pri nas, ki neprestano premikajo meje. In tu je že prva stična točka s to kitajsko znamko telefonov.

Telefoni serije Huawei Pura 70 so se prvič predstavili z novo obliko razporeditve fotografskih leč, ki so ujete v enakokraki trikotnik, ki s postavitvijo spominja na tipko 'play'. In prav to obliko, torej obliko leč postavljenih v trikotnik, je Matic povezal v zanimiv vzorec izrezov iz katerih so nastale tri kreacije.

Matic Veler, oblikovalec: Od nekdaj me navdihuje tehnologija v modi. Cenim krojaško obrt in natančnost, to imam zapisano v genih, od vsakega izdelka pričakujem tehnično dovršenost. Lasersko izrezovanje je zadnja leta tehnika, ki jo uporabljam za doseganje posebnih učinkov 3D oblikovanja. Postavitev fotografskih leč na telefonu Pura 70 Ultra mi je z modeliranjem omogočila izdelavo zelo izbranega vzorca, ki na rahlo svetlečem blagu, ki sem ga izbral, pričara hkrati bogato, a zelo elegantno postavitev oblačila.

Matic Veler se je po magistrskem študiju v Londonu uril pri nizozemski mojstrici nenavadnih oblik Iris Von Harpen, in kot zanimivost lahko dodamo, da je Iris za Huawei leta 2022 na seriji telefonov Huawei P50 oblikovala videz zadnje strani telefona.

Huawei Pura 70 Ultra je že na voljo po priporočeni ceni 1.499 evrov. Svoj novi pametni telefon dopolnite z vrhunskimi pametnimi urami Huawei Watch Fit 3, Watch 4 Pro Space Edition, žensko različico Watch GT 4 in športno zapestnico Huawei Band 9, ki je kot ena redkih sposobna spremljati in analizirati spanje, in novimi brezžičnimi slušalkami Huawei FreeBuds 6i. Vse nove Huaweieve nosljive naprave obenem odlikuje, da jih zlahka povežete z vsemi telefoni, na katerih tečeta operacijska sistema Android ali iOS.