O-STA

Cepljenje proti gripi in pnevmokoku

Kaj je pnevmokok?

Pnevmokokne okužbe povzroča bakterija Streptococcus pneumoniae (pnevmokok). Obstaja več kot 90 serotipov te bakterije.

Sama okužba se prenaša kapljično, ob tesnem stiku dveh ljudi. Gre za okužene kapljice, ki jih ob dihanju in kašljanju izločamo v okolico.

V Sloveniji beležimo okoli 10.000 okužb letno. Od tega okoli 20 odstotkov bolnikov sprejmejo v bolnišnično okolje in približno 20 odstotkov od teh zdravijo na oddelkih za intenzivno zdravljenje. Pri slednjih je smrtnost pomembno višja kot pri ostalih, giblje se med 20 in 30 odstotki.

Vedeti morate, da v kolikor imate katero od kroničnih obolenj imate v primerjavi z zdravimi vrstniki večje tveganje za invazivno pnevmokokno okužbo.

Naj le omenimo: posamezniki s kronično boleznijo srca imajo do 9,9-krat večje tveganje za invazivno pnevmokokno okužbo kot zdravi vrstniki, posamezniki s kronično pljučno boleznijo imajo tudi do 16,8-krat večje tveganje, ljudje s sladkorno boleznijo pa imajo do 4,6-krat večje tveganje za invazivno pnevmokokno okužbo kot jo imajo njihovi zdravi vrstniki.

Kako se zaščitimo?

Brezplačno cepljenje je na voljo vsem starejšim od 65 let ter vsem kroničnim bolnikom ne glede na starost in se opravi se z enim samim odmerkom 23-valentnega cepiva.

Kje se lahko cepite?

Redno sezonsko cepljenje proti gripi in pnevmokoku se izvaja v ZD Slovenj Gradec, Otroška ambulanta, 1. vhod

Kdaj?

Cepljenje se bo izvajalo v soboto, 19.10.2024 od 8:00 - 13:00.

Prijave niso potrebne. S seboj prinesite kartico ZZZS.

Več informacij najdete tukaj.