O-STA

Družinsko popotovanje v šolsko preteklost

V Slovenskem šolskem muzeju se šola nikoli ne zaključi, zato vabljeni v muzej tudi v počitniškem času.

Interaktivna stalna razstava Šola je zakon! vas z muzejskimi predmeti, dokumenti, maketami in ambientalnimi postavitvami popelje po zanimivostih iz zgodovine vzgoje in izobraževanja od prazgodovine do današnjih dni.

Osnovni koncept razstave temelji na veliki, dolgi črni šolski tabli, ki ji nasproti stoji dolga šolska klop. A tabla vendarle ni navadna šolska tabla, ampak se iz nje, kot pri kakšni čudežni omarici, odpirajo lopute, velika in majhna vrata ter predali, ki pripeljejo do številnih podatkov in mikavnih zgodb, do arhivskega gradiva in dokumentov, tudi do zanimivih predmetov iz šolske preteklosti na slovenskih tleh. Razstava se iz dolgega hodnika nadaljuje v ambientalno razstavno sobo.

Šolska doba je med drugim doba otroštva, mladosti in odraščanja. Obisk Slovenskega šolskega muzeja je zato tudi popotovanje v mladost in v spomine na šolo, ki so za vsakogar edinstveni in neponovljivi

UČNE URE IZ STARIH ČASOV

Sedeti v stari šolski klopi pred gospodično učiteljico ali gospodom učenikom s strogim glasom je prav zares posebno doživetje. Učitelji, oblečeni po modi preteklega časa in z obvezno šibo v roki, s svojim nastopom pričarajo ozračje šole nekoč. Obiskovalci na učni uri iz starih časov v živo podoživijo stare vzgojne metode ter pridobijo učne vsebine iz preteklega časa. Na voljo je 14 različnih učnih ur. Na učni uri Antična Emona (1. st. n. š.) se naučijo šteti do deset v latinščini ter spoznajo rimske bogove. Valentin Vodnik je napisal prve slovenske učbenike, njihovo vsebino spoznajo na Vodnikovi šoli (šola v Ilirskih provincah, 1811), kjer se naučijo osnov bohoričice, ki je bila kot slovenska pisava v rabi od srede 16. do srede 19. stoletja. Pravila bontona v šoli in v vsakdanjem času spoznajo na učni uri Lepo vedenje (ljudska šola v Avstro-Ogrski, 1907), na Lepopisu (narodna šola v Kraljevini Jugoslaviji, 1930) pridobijo veščino lepega pisanja s peresom in črnilom. Vsaka učna ura traja 45 minut. Za udeležbo na učni uri je potreben predhoden dogovor termina na prijava@solskimuzej.si ali na 051 238 259.

Vabljeni v Slovenski šolski muzej, na Plečnikov trg 1 v Ljubljani.