O-STA

Prvi "Morning Health Talk" pod okriljem EIT Health uspešno združil strokovnjake, ki so razpravljali o odprtih inovacijah v zdravstvu

1. Morning Health Talk: Razprava o vplivu odprtih inovacij na preobrazbo zdravstva

Ljubljana, 6. junij 2024 - V Centru Rog je LUI (Ljubljanski univerzitetni incubator) organiziral prvi dogodek iz serije "Morning Health Talks" pod okriljem EIT Health, kjer so se zbrali vrhunski strokovnjaki iz sveta medicine in farmacije, da bi razpravljali o vlogi odprtih inovacij v zdravstvu. Dogodek je osvetlil, kako odprte inovacije prispevajo k izboljšanju učinkovitosti, dostopnosti in inovativnosti v zdravstvenem sektorju.

"Odprte inovacije predstavljajo pomembno priložnost za izboljšanje zdravstvenega sistema, saj omogočajo hitrejši razvoj in uvedbo inovativnih rešitev," je povedal Janko Burgar, vodja za strateške zdravstvene inovacije pri Roche-u, in omenil pomen hackathon-ov, tako virtualnih, kot tudi v živo, za spodbujanje inoviranja. Mateja Kramer, globalna vodja inovacij pri Novartisu, je dodala: "Povezovanje znanja iz različnih industrij in akademske sfere nam omogoča, da bolje odgovorimo na potrebe pacientov," ter izpostavila tudi vlogo podpore višjega vodstva, saj le tako lahko zacveti kultura inoviranja v podjetju tudi od spodaj. Angelika Müller, izvršna direktorica Nutrichem-a, pa je opisala dobre prakse Nutrichema in B. Braun-a, ter njihove izkušnje sodelovanja z zagonskimi podjetji.

Razprava je pokazala, da so kljub številnim uspehom v tujini, odprte inovacije v Sloveniji še vedno v povojih, predvsem zaradi pomanjkanja podpore in razumevanja potenciala tega pristopa. Vendar so govorniki izpostavili, da je razvoj takšnih inovacij ključnega pomena za prihodnost zdravstvenega varstva.

Dogodek je zaključila okrogla miza, kjer so govorniki skupaj z udeleženci raziskovali potencialne strategije za premagovanje izzivov pri implementaciji odprtih inovacij v zdravstvu.

"1. Morning Health Talk" je postavil temelje za nadaljnjo serijo dogodkov, ki bodo še naprej raziskovali pomembnost inovacij v zdravstvu. Naslednji dogodek je načrtovan za jesen 2024.