O-STA

V SAŠA inkubatorju ustanovljenih 31 podjetij in vzpostavljenih 36 novih delovnih mest

V SAŠA inkubatorju, ki je z zelo uspešnim in prodornim delovanjem postal eden izmed najuspešnejših podjetniških inkubatorjev v Sloveniji, nudijo podporo mladim podjetnikom ter zagonskim podjetjem v Šaleški dolini in širše. Z novimi inovativnimi podjetniškimi idejami pridobimo ogromno gospodarskega potenciala, ki je povezan z novimi, kreativnimi delovnimi mesti ter razvojno dinamiko, ki pripelje do dobrih poslovnih rezultatov in razvoja družb.

V letu 2023 je bilo v SAŠA inkubatorju ustanovljenih 31 novih podjetij in s tem vzpostavljenih 36 novih delovnih mest, izvedli so 35 dogodkov in delavnic s 1.107 udeleženci ter opravili več kot 750 svetovalnih ur. V prostorih Podjetniškega centra Standard je v letu 2023 delovalo 10 podjetij, v prostorih Kreativnega centra Čuk pa 23 podjetij.

Spodbujanje podjetništva, zagotavljanje delovnih mest, razvijanje in spodbujanje kreativnih idej na področju novih procesov, tehnologij in storitev na celotnem območju SAŠA subregije so ključne naloge in poslanstvo SAŠA inkubatorja, ki ga vodi direktorica Ana Anžej. S pomočjo različnih programov in projektov vzpodbujajo mlade podjetniške talente k zagonu novih podjetij, jim nudijo spodbudno okolje in podporo pri hitrejšem razvoju in rasti. Pred leti so podporo mladim podjetnikom pri uresničevanju ambicij nudili s programom Podjetniški trampolin. Zadnja štiri leta pa organizirajo ekskluzivni 6-tedenski pospeševalnik Startup Generator, ki je namenjen razvoju inovativnih podjetniških idej. Ena izmed lanskih finalistk Startup Generatorja 2023 Katja Mogilnicki z idejo BacTerra je lani postala absolutna zmagovalka v kategoriji podjetništva na mednarodnem tekmovanju Genius Olympiad.

Osnovne aktivnosti inkubatorja so promocija podjetništva med mladimi, spodbujanje hitrejšega razvoja in rasti podjetij, povezovanje zagonskih podjetji z mentorji, investitorji ter z zrelimi podjetji, odpiranje dostopa do virov financiranja (SPS, SPIRIT, tvegan kapital, domači in EU razpisi, platforme za množično financiranje) ter nudenje ugodnih prostorskih pogojev za podjetja. V lanskem letu so skupaj s podjetji zabeležili veliko zavidljivih rezultatov.

Podjetje Grashka, ki se je razvilo skozi program Startup Generator 2021, je za produkt Pate prejelo nagrado Inštituta za nutricionistiko za najbolj inovativno in trajnostno živilo 2022. Odmevnim uspehom so dodali še več novo razvitih produktov, odprtje veganskega bistroja GRASHKA v Centru Rog v Ljubljani, izbor NAJ JED Vegafesta 2023, nove Chiko okuse, ki so jih predstavili na policah Intersparov po vsej Sloveniji. Prejeli so tudi priznanje Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice za prebojno invencijo.

Teja Urankar, ki je svoje produkte Butter Be Kind razvila v okviru programa Startup Generator 2023 in prejela 10.000 evrov nepovratnih sredstev s strani Mestne občine Velenje, je z maslom za telo postala zmagovalka Free From Skincare Awards v kategoriji "Problem Skin" in prodajo razširila izven slovenskih meja.

Timotej Gungl in Lucija Prosen, ki sta svoj produkt Gobnik razvila v okviru programa Startup Generator 2023 in prejela 10.000 evrov nepovratnih sredstev s strani Mestne občine Velenje, sta se povezala z gostinci po Sloveniji, ki v svoji kuhinji uporabljajo gobe, gojene v Gobniku.

Podjetju Sportimist, ki je prek programa Trampolin postalo del SAŠA inkubator skupnosti, se je v preteklem letu uspelo prebiti na tuj trg in uspešno lansiralo nov produkt Nogometni dnevnik, ki ga prodajajo tudi knjigarne Mladinske knjige.

Autotech je podjetje, ki je z mentorji SAŠA inkubatorja zraslo v odlično podjetje, ki se ukvarja z robotizacijo industrijskih procesov. V letu 2023 so s strani Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice prejeli srebrno priznanje (linija za sestavo in lepljenje strešnega okna avtodomov in počitniških prikolic) za najboljše inovacije v SAŠA regiji.

Pod okrilje SAŠA inkubatorja spada tudi Center ponovne uporabe Velenje (CPU), kjer je bilo v lanskem letu opravljenih skoraj 3.500 nakupov. To pomeni, da je bilo v ponovno uporabo vrnjenih več kot 28 ton izdelkov za dom in gospodinjstvo.

Poslovni prihodki so v obdobju od 1. 1. do 31. 12. 2023 skupaj znašali 530.547 evrov, od tega je Mestna občina Velenje za inkubator namenila 125.000 evrov, za delovanje CPU pa 62.000 evrov.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje